TADIĆ O SPOMENIKU MILOŠEVIĆU: To bi bio povratak u vreme ratova i pljačke Srbije
Foto: Dragana Udovičić

TADIĆ O SPOMENIKU MILOŠEVIĆU: To bi bio povratak u vreme ratova i pljačke Srbije

Politika -

BEOGRAD - Socijaldemokratska stranka (SDS) saopštila je danas da inicijativu Socijalističke partije Srbije (SPS) o podizanju spomenika Slobodanu Miloševiću vidi kao želju aktuelne vlasti da državu vrati u vreme ratova i najvećeg pljačkanja u istoriji države.

Predsednik SDS Boris Tadić je u saopštenju naveo da " vladajuće stranke (SNS i SPS) već četiri godine Srbiju vraćaju u devedesete (godine prošlog veka), tako da ova vlast suštinski podiže spomenik Miloševiću i njegovom vremenu svaki dan, korak po korak od 2012. godine".

"Danas je jasno da je Vučićevo pozivanje na podizanje spomenika Djindjiću, nakon što je upravo njegova vlast četiri godine blokirala inicijativu koju smo pokrenuli pre 2012., zapravo bio samo uvod u podizanje spomenika Miloševiću", rekao je Tadić, prenela je SDS.

On je rekao i da "vlast, stavljanjem jednakosti izmedju spomenika Đinđiću i Miloševiću ustvari pokušava da izjednači Srbiju pre i posle Petog oktobra, legitimizujući svo zlo devedesetih godina koje već vidimo u praksi", prenela je SDS.

"Ova inicijativa je samo simbolično priznanje i zatvaranje diskusije na temu da li su se partneri iz devedesetih distancirali od svoje političke prošlosti”, podvukao je Tadić.

Prema njegovim rečima, ekonomsko unazadjivanje, drastično povećanje siromaštva, raspirivanje medjunacionalne mržnje, poništavanje politike regionalnog pomirenja, bahatost vlasti, agresija u javnom dijalogu, kriminalizacija društva već su vratili Srbiju u vreme Miloševića.

"Nakon ovakve inicijative, jasno je da vlast nema nikakvo moralno pravo da govori o potrebi rešavanja ubistva Ćuruvije, o izgradnji dobih regionalnih odnosa, o evropskoj budućnosti Srbije ili o podizanju spomenik Đinđiću, kao što su to do sada licemerno činili", dodao je on.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je pre nekoliko dana da zapadni političari ćute o činjenici da je Haški tribunal presudom bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, izrečenom pre skoro pet meseci, priznao da nema krivice Srbije u genocidu i ratnim zločinima u ratu u BiH 1992-1995.

Prema pisanju medija, u presudi Karadžiću navodi se da nije bilo dovoljno dokaza da je Milošević bio saglasan sa stvaranjem etnički čiste teritorije. Potom je počasni predsednik Dačićeve Socijalističke partije Srbije i Miloševićev blizak saradnik Milutin Mrkonjić najavio da će tražiti da Miloševiću bude podignut spomenik. Mrkonjićev predlog podržio je i Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track