TAJNE VEZE: Toma i Tadić jedini priznali da su ih tajkuni finansirali!

ISTRAŽUJEMO: Veze političara i krupnog kapitala

TAJNE VEZE: Toma i Tadić jedini priznali da su ih tajkuni finansirali!

Politika -
Stranke se međusobno optužuju da ih finansiraju moćnici, a iza toga nikad ne uslede prijave. Najveća opasnost krije se u pitanju zbog čega biznismeni finansiraju političare i stranke, upozorava analitičar Milan Nikolić

BEOGRAD - Tvrdnja lidera radikala Vojislava Šešelja da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić 2007. godine dobio od biznismena Stanka Subotića Caneta milion evra ponovo je otvorila pitanje koji moćnici finansiraju koje političare ili stranku i šta očekuju zauzvrat na ime te „donacije“.Iako se o finansijskoj povezanosti biznismena i političara neprestano govori već više od decenije, zasad su samo Tomislav Nikolić i Boris Tadić priznali da su stranke kojima su pripadali dobijale donacije od srpskih tajkuna.Tako je Nikolić priznao da su biznismeni Miroslav Mišković i Milana Beko davali novac SRS, stranku u kojoj je tada bio, i to tako što su finansirali jednu televizijsku emisiju i jedno iznajmljivanje prevoza u kampanji za majske izbore. Peru rukeBivši predsednik Srbije Boris Tadić odvažio se da kaže da je Mišković davao novac DS, uz ogradu da je upravo on sprečio takvu praksu kad je došao na čelo stranke.- Kao predsednik stranke obustavio sam Miškovićevo finansiranje koje sam nasledio od svojih prethodnika. Za to postoje svedoci - kazao je Tadić svojevremeno.Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da se stranke međusobno optužuju da ih finansiraju tajkuni, a da iza toga ne uslede krivične prijave od onih koji optužuju niti od javnog tužioca.- Nije zabranjeno finansiranje tajkuna kao takvih, ali je zabranjeno davati novac preko propisane norme. Postoje razlozi da se sumnja u potpunost stranačkog izveštaja, a istinitost može da se utvrdi temeljnim praćenjem troškova ili da javni tužilac pozove ljude koji imaju saznanja o nelegalnom finansiranju da prijave šta znaju.

Prostor za sumnjuMilan Nikolić, politički analitičar, kaže za Kurir da se najveća opasnost krije iza toga zbog čega tajkuni finansiraju političare.- To funkcioniše po principu „ja tebi pare, ti meni političku moć“, te tajkuni zauzvrat dobijaju mogućnost da utiču na zakone, dobijaju informacije i slično. Zamislite koliko je vredna informacija da će doći do devalvacije, neko bi na tome mogao da zaradi milione. Potrebno je uvesti red kako bi se konačno znalo ko i koliko novca daje - kaže Nikolić.

Dušan JanjićJAVNA TAJNAZa analitičara Dušana Janjića nije nikakva tajna da su tajkuni finansirali stranke, te da Tadiću, konkretno, možda Mišković nije davao novac, ali je sigurno imao svoje finansijere.- Koliko je Tadiću dao Miroslav Bogićević? Znam ljude koji su dali novac za stranku, ali da to niko iz te stranke nije znao jer bi funkcioner koji je trebalo da bude samo kurir, uzeo taj novac za sebe! Kako je Čeda postao milioner bez dana staža? Šta je s Dačićem? - pita se Janjić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track