NIKOLIĆ PORUČIO BAJDENU: Srbija ne može da uvede sankcije Rusiji
Foto: Fonet Aleksandar Levajković 16 Avg 2016

Ocena

NIKOLIĆ PORUČIO BAJDENU: Srbija ne može da uvede sankcije Rusiji

Politika -

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras u razgovoru sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država Džozefu Bajdenu da kao predsednik Srbije ne bi mogao da učestvuje u potpisivanju sporazuma sa Kosovom koji bi podrazumevao medjudržavni karakter, kao i da Srbija ne može da uvede sankcije Rusiji.

"Kao predsednik Srbije, ne bih mogao da učestvujem u potpisivanju sporazuma koji bi podrazumevao međudržavni karakter. Sa druge strane, mi ne možemo da uvedemo sankcije Rusiji, ako to podrazumeva usaglašavanje sa spoljnom politikom EU", rekao je Nikolić, navodi se u saopštenju iz predsednikovog kabineta nakon susreta sa Bajdenom.

Nikolić je dodao da je Srbija vezana za Rusiju, ali i da za SAD u kojoj je živi brojna srpska zajednica.

Želeći dobrodošlicu potpredsedniku Bajdenu Nikolić je rekao da Srbija ima brojne prijatelje širom sveta i da SAD ubraja medju njih.

"Naši bilateralni odnosi se izvanredno razvijaju i mi delimo zajedničke vrednosti potpredsedniče Bajden", rekao je predsednik Srbije.

"Bili smo saveznici u dva rata i delimo dva najveća svetska naučnika, Teslu i Pupina i to je važa tačka spajanja", dodao je Nikolić.

Predsednik Srbije je naglasio privrženost punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i sprovodjenju reformi.

"Prošlo je već šesnaest godina od kako smo se opredelili za put ulaska u EU, pojavljuje se već zamor proširenja, ali mi nemamo bolju opciju za građane Srbije, koji sa pravom očekuju bolji život", podvukao je predsednik Nikolić.

On je naglasio da se postavlja pitanje otvaranja poglavlja 35 i 31, Kosovo i usaglašavanje spoljne politike sa politikom EU.

Predsednik je rekao da je Srbija, što se tiče odnosa u regionu, čvrsto opredeljena za mir i stabilnost i dodao da su bilateralni odnosi sa Madjarskom, Rumunijom, Bugarskom, Crnom Gorom i Makedonijom veoma dobri.

Srbija podržava celovitost Bosne i Hercegovine, rekao je Nikolić i dodao da su bilateralne odnose sa Hrvatskom zagonetni, te da se u toj zemlji čuju tonovi slični onima iz Drugog svetskog rata.

Osvrnuvši se na migrantsku krizu, predsednik Nikolić je naglasio da je Srbija izvanredno dočekala migrante, pruživši im ono malo što ima.

"Srbija nije krajnje odredište migranata, ali ih je primila raširenih ruku. Sa druge strane, zemlje koje su krajnja destinacija, pokazuju izvesnu dozu sebičnosti. Nekada je bilo više solidarnosti. Sada su čini se, evropske vrednosti na velikom ispitu", rekao je srpski predsednik.

Bajden je naveo da SAD ima čvrst interes da Srbija postigne politički i ekonomski uspeh, te da SAD ne očekuje od Srbije da se opredeli između Rusije i te zemlje.

Američki potpredsednik je podvukao da će ohrabriti direktne strane investicije u Srbiju.

Prema njegovim rečima, nijedna demokratija ne može uspeti bez ekonomskog rasta, a ekonomskog rasta nema bez saradnje. ; "Vi ste preduzeli teške reforme, koje već daju rezultat, čestitam vam na onome što ste uradili", rekao je Bajden. ; Prema njegovim rečima, nestabilnost Evrope pravi problem SAD koje su posvećene jakoj demokratskoj, stabilnoj i sigurnoj Evropi. ; Prema njegovim rečima, migrantska kriza je prouzrokovala manjak samopouzdanja među građanima Evrope. ; "Mi pokušavamo da pomognemo na svaki način, ali za nas je problem prihvata izbeglica neshvatljiv, s obzirom na to da u SAD dolaze milioni migranata", podvukao je potpredsednik Bajden, navedeno je u saopštenju iz Kabineta predsednika Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja