TRAMPOV ŠAMAR TAČIJU I RAMI: Vašington im poručio da više ne pominju ujedinjenje Kosova i Abanije!
Foto: Reuters

Spušteni na zemlju

TRAMPOV ŠAMAR TAČIJU I RAMI: Vašington im poručio da više ne pominju ujedinjenje Kosova i Abanije!

Politika -

BEOGRAD - Ambasadori SAD u Beogradu, Prištini i Tirani upozorili su Hašima Tačija, Edija Ramu i Jonuza Muslijua da su njihove izjave o mogućem ujedinjenju Kosova i Albanije “neoprezne”, kao i da “podrivaju stabilnost regiona”.

U odvojenim izjavama, američki ambasadori Kajl Skot, Greg Delavi i Donald Lu kritikovali su izjave Hašima Tačija, Edija Rame i Jonuza Muslijua, koji su naveli da bi zastoj u evropskim integracijama mogao da dovede do ujedinjenja Albanije i Kosova.

Lančana reakcija američkih diplomata usledila je posle serije izjava albanskog premijera Edija Rame, kosovskog predsednika Hašima Tačija, i predsednika Nacionalnog saveta Albanaca na jugu Srbije Jonuza Muslijua da bi "Albanija i Kosovo mogli da se ujedine" ukoliko njihov evropski put zapadne u ćorsokak.

– SAD kao problem vide neke ne do kraja pažljive izjave date proteklih dana o ujedinjenju i menjanju granica na Zapadnom Balkanu – rekao je agenciji Fonet američki ambasador u Srbiji Kajl Skot i naglasio da Amerika podržava suverenitet svih država Zapadnog Balkana.

Sličnu izjavu dao je i njegov kolega u Prištini Kreg Delavi, navodeći da se Vašington “protivi neopreznim izjavama o ujedinjenju, kao i preteranim reakcijama koje podrivaju stabilnost” u regionu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

TAČI SE SPREMA ZA RAT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja