Treća Srbija učesnik Balkansko-Crnomorskog foruma u Moskvi
Foto: Treća Srbija

Uspostavljanje saradnje

Treća Srbija učesnik Balkansko-Crnomorskog foruma u Moskvi

Politika -
Parović je istakao da je region Balkana praktično poslednja aktivna veza između Rusije i ostatka Evrope ukazujući na to da se sve više spušta nova gvozdena zavesa i da se od Baltika pa sve do Srednje Evrope protegla tampon zona koja razdvaja dva dela Evrope

MOSKVA - Balkansko-Crnomorski forum čiji je osnovni cilj formiranje mreže organizacija koje će u ovom regionu raditi na uspostavljanju politike saradnje, a protiv politike izolacije i međusobnih sukoba koju nameće EU, održan je prošlog vikenda je u Moskvi.

Srbiju je na ovom skupu predstavljala delagacija u sastavu predsednik Treće Srbije, Miroslav Parović, generalni sekretar Treće Srbije, Aleksandar Đurđev i savetnik direktora Agencije za razvoj i evropske integracije regiona Grada Beograda za saradnju sa zemljama Evroazijske unije Vladimir Zotov.

Parović je istakao da je region Balkana praktično poslednja aktivna veza između Rusije i ostatka Evrope ukazujući na to da se sve više spušta „nova gvozdena zavesa“ i da se od Baltika pa sve do Srednje Evrope protegla tampon zona koja razdvaja dva dela Evrope.

Parović je kao rešenje predložio da se iz defanzive pređe u ofanzivu na taj način što će se političke snage iz ovog dela Evrope povezati sa suverenističkim strankama iz Zapadne Evrope, a sa ciljem zajedničkog nastojanja da se ojača ideja Evrope od Lisabona do Valdivostoka u kojoj suverene države među sobom sarađuju.

Kao model naveo je koncept Nove Evrope koji predstavlja mrežu organizacija koje se zalažu za novi dogovor između naroda i država Evrop, koja je formalno počela da radi potpisivanjem „Manifesta Nove Evrope“ u Parizu.

Domaćin foruma je bio Georgi L. Muradov, generalni sekretar Ruske asocijacije za međunarodnu saradnju i zamenik predsednika Veća ministara Republike Krim. Pored njega učešće su uzeli Aleksandar Konuzin, bivši ambasador Rusije u Srbiji, Viktor Kolbanovski, direktor Balkanskog centra za međunarodnu saradnju kao i brojni drugi predstavnici organizacija iz Rusije, Bugarske i Grčke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track