TREĆI KRUG GLASANJA U NJUJORKU: Bira se novi generalni sekretar UN
Foto: AP

Sednica Saveta bezbednosti

TREĆI KRUG GLASANJA U NJUJORKU: Bira se novi generalni sekretar UN

Politika -

NJUJORK - Na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku, danas će biti održan treći krug glasanja za novog generalnog sekretara svetske organizacije.

Posle ovog glasanja trebalo bi da bude poznato ko su favoriti za tu funkciju, ko će "de fakto" ispasti iz trke, ali i kako će se plasirati srpski kandidat i nekadašnji šef diplomatije Vuk Jeremić.

Foto: AP
Foto: AP

Kako je objasnio Nikola Jovanović iz Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, današnjim glasanjem završiće se važna faza, čiji je cilj bilo formiranje rang liste kandidata prema stepenu, broju i jačini podrške koju uživaju u Savetu bezbednosti.

"Iako nema formalnih kriterijuma, očekuje se da samo četvoro uđe u završnicu ovog procesa. Oni će nastaviti u septembru da budu predmet odlučivanja u Savetu bezbednosti, i to pre svega pet najvažnijih, stalnih članica Saveta bezbednosti", rekao je Jovanović.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, cilj Vuka Jeremića je da pokuša da se nađe među četiri najbolje plasirana kandidata kako bi se kvalifikovao za završno glasanje i postao "predmet razmatranja" najvećih svetskih sila - Kine, Francuske, Ruske Federacije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

"Šansa da Srbija ima svog predstavnika u završnici procesa izbora novog generalnog sekretara UN i da o njemu raspravljaju najveće sile predstavlja i veliku šansu za Srbiju da podigne svoju vidljivost i prestiž na međunarodnoj sceni, pogotovo imajući u vidu da je naša zemlja mala i da nema veliku, specifičnu težinu u međunarodnim odnosima", istakao je Jovanović.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

On je podvukao da kampanja za izbor Jeremića, osim prestiža za Srbiju, predstavlja i borbu protiv stereotipa o našoj zemlji koji i dalje važe u pojedinim delovima sveta.

U Savetu bezbednosti moći će da se glasa, osim za Jeremića iz Srbije, i za Antonija Gutjereša iz Portugala, Suzan Malkore iz Argentine, Helen Klark iz Novog Zelanda i za Slovenca Danila Tirka.

Foto: AP
Foto: AP

U trci su i Irina Bokova iz Bugarske, Makedonac Srđan Kerim, Kristina Figuereš iz Kostarike, Natalija German iz Moldavije i Miroslav Lajčak iz Slovačke.

Iako Jeremić ima realnu šansu da uđe u takozvani "fajnal for", izbor za prvog čoveka "svetske vlade" neće biti nimalo lak, imajući u vidu da se prepliću politički interesi velikih sila, kao i istorijske okolnosti preko kojih nije lako preći.

Kada se danas završi glasanje, ulazi se u novu fazu u kojoj se metodologija odlučivanja menja, i na scenu stupa direktno pregovaranje, ali, kako navode poznavaoci, i "cenkanje" između velikih sila. Na neki način kandidat i njegova kampanja ostaju u drugom planu, a u igri su drugi momenti, procene i dogovori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track