Udovički: Državna uprava ima viškova, ali nije preglomazna
Foto: Tanjug Tanja Valič

Potrebna reorganizacija

Udovički: Državna uprava ima viškova, ali nije preglomazna

Politika -
Ministarka je razgovarala i sa predstavnicima republičkih i lokalnih inspekcijskih službi uoči primene Zakona o inspekcijskom nadzoru koja počinje 30. jula

BEOGRAD - Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da državna administracija "nije preglomazna", mada ima viškova, i da se mora raditi na reorganizaciji rada i zapošljavanju stručnjaka, posebno u poslovima evropskih integracija i inspekcijskog nadzora.

Udovički je danas razgovarala sa predstavnicima republičkih i lokalnih inspekcijskih službi uoči primene Zakona o inspekcijskom nadzoru koja počinje 30. jula, saopšteno je iz njenog kabineta.

"Javnost očekuje, privreda očekuje, a logika nalaže da nam neregistrovani subjekti više ne izmiču kontroli", rekla je ministarka povodom početka sprovođenja zakona koji će omogućiti nadzor nad neregistrovanim subjektima i uviđaj u stambenom prostoru gde neregistrovano preduzeće obavlja delatnost.

Potpredsednica Vlade Srbije je izrazila očekivanje da će početkom avgusta biti održana prva sednica Koordinacione komisije koja će biti "jak mehanizam, ne samo za bolju koordinaciju inspekcija, već i za povraćaj ugleda inspektorima, kojih ima manje nego što je potrebno".

Predstavnici inspekcija rekli su da Zakon o inspekcijskom nadzoru predstavlja značajan pomak, ali da će najveći izazov predstavljati njegova primena, a naglašeno je da je odlično definisano šta se smatra neregistrovanim subjektom, čime se otklanjaju nedoumice, dodaje se u saopštenju.

Takođe, na sastanku je ocenjeno da je potrebna opsežna analiza strukture sive ekonomije po sektorima, kako bi inspektori imali jasniju sliku koja bi im pomogla u postupanju prema neregistrovani subjektima.

Na sastanku je istaknuta i odlična saradnja i partnerski odnos između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, USAID-a, Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), kao i resornih ministarstava i njihovih inspekcijskih službi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track