UJEDINILI SE KRVNICI: Haradinaj, Tači i Ljimaj zajednički izlaze na izbore

Tri jahača apokalipse: Bivše vođe OVK na zajedničkoj listi

UJEDINILI SE KRVNICI: Haradinaj, Tači i Ljimaj zajednički izlaze na izbore

Politika -

Đavolska družina: Ramuš Haradinaj, Hašim Tači i Fatmir Ljimaj zajednički izlaze na prevremene parlamentarne izbore na Kosovu, zakazane za 11. jun

Hašim Tači, Ramuš Hardinaj i Fatmir Ljimaj, najozloglašenije bivše vođe OVK, zajednički izlaze na prevremene parlamentarne izbore na Kosovu, koji su zakazani za 11. juni!Cilj koalicije ova tri krvnika je destabilizacija Kosova i pokušaj da se spreči njihovo procesuiranje pred sudom za ratne zločine OVK, ocenjuju sagovornici Kurira.

Predsednik Odbora za Kosovo u Skupštini Srbije Milovan Drecun upozorava da bi nova vlast na Kosovu mogla da dovede do još veće antisrpske histerije.

- Ovde postoji više opasnosti. Pošto se očekuje da oni formiraju vladu i da će raspodeliti značajnije funkcije, to znači da ćemo bivši OVK imati na svim političkim funkcijama, što će specijalno tužilaštvo za zločine OVK dovesti u vrlo delikatnu poziciju. Pošto bi svi oni trebalo da se nađu na optužnici, a za ratni zločin nema imuniteta, biće politički vrlo osetljivo kako da se obezglave sve institucije i da se kompletno rukovodstvo na Kosovu stavi na optužnicu.

Biće tu političkih pritisaka sa Zapada... A cilj im je da se zaštite od tog suda. S druge strane, očekuje se da će oni na svojim političkim skupovima pojačavati antisrpsku retoriku sa još većom agresijom i histerijom i da sve to usmere prema Srbima. To može da dovede do incidenata, naročito ako se u sve to uključe i paravojne strukture, odnosno veterani OVK. Očekuje nas zaista vrlo burno leto - smatra Drecun.

Politički analitičar Dragomir Anđelković tvrdi da je na delu mobilizacija OVK.

- Pošto su te strukture već u vlasti jer određene strukture OVK vladaju Kosovom, oni samo šalju još radikalniju poruku da će otići u potpunu krajnost. To je podizanje nivoa već postojećih pretnji s namerom da izazovu rat. Ovim oni šalju jasnu poruku Srbima koji žive na Kosovu da, bez obzira na to što se već nalaze u teškoj situaciji, može da bude i gore, da se dovede u pitanje njihova egzistencija, da počnu da ubijaju, da pale srpske kuće i manastire. Po meni, ovo je mobilizacija OVK iz mirnodopskog stanja koje može da pređe u ratno - dodaje Anđelković.

OVO IM SE STAVLJA NA DUŠUTači trgovao organimaTačijeva „drenička grupa“ zatvarala je kidnapovane Srbe u logorima Likovac, Lapušnik, Zočište i Glođane u opštini Dečane. Oni su tamo mučeni, ubijani, a neki su odvedeni u Albaniju, gde su im vađeni organi.Ljimaj bacao Srbe u živi krečFatmir Ljimaj, poznat po nadimku Čelik, bio je optužen za mučenje i ubijanje srpskih i albanskih civila u zatvoru u selu Klečka. Po njegovom nalogu Srbe su bacali u živi kreč. Bio je i jedan od vođa „dreničke grupe“ Hašima Tačija, a tokom 1998. i 1999. bio je komandant logora Lapušnik.Ramuš i Daut Haradinaj peru pare po SrbijiPrema pisanju medija, Ramuš i njegov brat Daut novac od droge i oružja peru gradnjom nekretnina po centralnoj Srbiji. I to najviše u Novom Sadu, Beogradu i Novom Pazaru. Navodno, za izvođenje radova zadužen jedan građevinski preduzimač iz Novog Sada.Haradinaj ubio najmanje 11 SrbaHaradinaja Srbija tereti da je samo tokom 1999. lično ubio najmanje 11 osoba, da je naredio čak i ubistvo jedne albanske bebe. Početkom januara je uhapšen u Francuskoj po poternici Srbije, ali ga je tamošnji sud oslobodio.

KOLJAČI U PANICI 200 miliona evra plaćaju za slobodu!

Svetlana Vojinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track