URUČENI AKREDITIVI: Nikolić primio novimenovanog ambasadora Egipta
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Veliki potencijal za saradnju dve zemlje

URUČENI AKREDITIVI: Nikolić primio novimenovanog ambasadora Egipta

Politika -
Srbija je zahvalna na razumevanju Egipta za njene vitalne interese i podršku našem stavu da se sva pitanja koja se tiču Kosova i Metohije moraju rešavati diplomatskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom, a ne unilateralnim potezima i nametanjem gotovih rešenja', istakao je predsednik Nikolić

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Egipta u Beogradu Ezeldina Fahmija Mahmuda Fahmija i tom prilikom poručio da je Srbiji danas od najveće važnosti podrška u vezi sa zaštitom verskog i kulturnog nasleđa Srba na Kosovu i Metohiji.

''Srbija je zahvalna na razumevanju Egipta za njene vitalne interese i podršku našem stavu da se sva pitanja koja se tiču Kosova i Metohije moraju rešavati diplomatskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom, a ne unilateralnim potezima i nametanjem gotovih rešenja'', istakao je predsednik Nikolić.

On je ukazao da postoje velike mogućnosti za jačanje vojne i vojno-ekonomske saradnje Srbije i Egipta što bi, kako je ocenio, dodatno učvrstilo prijateljske veze dve zemlje i dalo snažan doprinos jačanju mira i stabilnosti na Balkanu i na Bliskom Istoku.

''Srbiju i Egipat i naše narode vezuje dugogodišnje i iskreno prijateljstvo, koje je posebno učvršćeno bliskom saradnjom u Pokretu nesvrstanih'', rekao je predsednik Nikolić i dodao da je Srbija spremna da te prijateljske odnose i saradnju razvija i na bilateralnom i na multilateralnom planu, u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Ambasador Fahmi rekao je da pretnje i izazovi sa kojima se danas suočava međunarodna zajednica naglašavaju važnost održavanja egipatsko-srpskog strateškog dijaloga, u cilju bliske koordinacije mera neophodnih za rešavanje ovih novih bezbednosnih izazova.

Podsetivši da su odnosi naših dveju strateških zemalja duži od jednog veka, on je poručio da će raditi na unapređenju naših čvrstih i istorijski zasnovanih bilateralnih odnosa u svim oblastima od zajedničkog interesa i oblastima međunarodne saradnje.

''Smatram da sam privilegovan time što preuzimam dužnost u Srbiji, zemlji sa bogatim istorijskim nasleđem, kao i zemlji koja je kroz istoriju održavala prijateljske odnose sa Egiptom'', zaključio je novi ambasador Egipta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track