(VIDEO) UŽIVO RAMA NA JUGU SRBIJE: Sastao se s političkim predstavnicima Albanaca
Foto: Tanjug

Poseta Preševu, Bujanovcu i Medveđi

(VIDEO) UŽIVO RAMA NA JUGU SRBIJE: Sastao se s političkim predstavnicima Albanaca

Politika -
Albanski premijer je juče prekršio protokol posete Beogradu govoreći o nezavisnom Kosovu čime je, kako je ocenjeno, zloupotrebio poverenje domaćina, srpskog premijera Aleksandra Vučića, koji je uzvratio da nikome neće dozvoliti da ponižava Srbiju
1 / 3 Foto: Tanjug

PREŠEVO - Albanski premijer Edi Rama posetio je danas Preševo gde ga je ispred opštine dočekao predsednik te opštine Ragmi Mustafa. Rama je razgovarao sa političkim predstavnicima Albanaca s juga Srbije.

Premijera Albanije su dočekali predsednici opština Preševo i Bujanovac, Ragmi Mustafa i Nagip Arifi, lideri svih albanskih političkih partija u tim opštinama kao i dva albanska poslanika u Skupštini Srbije, Riza Haljimi i Šajip Kamberi. Niko od predstavnika vlasti Srbije nije bio prisutan tokom Ramine posete Preševu, niti je bilo prevoda izlaganja albanskog premijera na srpski ili engleski jezik. Zajednička sednica svih albanskih političara iz Preševa i Bujanovca na kojoj je govorio Rama bila je zatvorena za javnost a nije bilo predviđeno ni davanje izjava nakon njenog završetka. U Preševu su na snazi do sada nezabeležene mere bezbednosti, uz prisustvo policije na svim ulicama, dok je saobraćaj preusmeren iz centralnih ulica na zaobilazne puteve.

Rama je prethodno održao sastanak sa političkim liderima Albanaca iz Preševa i Bujanovca u zgradi opštine u Preševu gde je na zajedničkoj sednici svih albanskih odbornika iz tri opštine juga Srbije, dobio i titulu počasnog građanina Preševa. Predsednik Vlade Albanije je dodao da je Univerzitet u Tirani udvostručio upisne kvote za studente iz tri opštine na jugu Srbije.

Rama je izjavio danas da Albanci koji žive u opštinama na jugu Srbije imaju manje prava nego Srbi na Kosovu. Deo stanovnika Preševa mogao je da prisustvuje Raminom izlaganju u lokalnom Domu kulture za čijom govornicom nije bilo nikakvih nacionalnih obeležja ni Srbije ni Albanije.

Rama je naveo da je sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem u ponedeljak u Beogradu razgovarao o realnim problemima sa kojima se suočavaju Albanci u Preševu i Bujanovcu, dodavši da Albanija "podržava i forsira" dijalog Albanaca iz tog regiona sa Vladom Srbije oko rešavanja životnih problema pre svega u oblasti infrastrukture i obrazovanja.

11.00 - Rama stigao u Preševo. Uoči njegovog dolaska centar Preševa ispunilo oko 1.000 ljudi među kojima je bilo i dece koja su mahala zastavicama. Čuje se muzika, a okupljeni su uzvikivali "Edi Rama, Edi Rama".

http://www.youtube.com/watch?v=kvIQ4dFRsCg#t=18

Osim na zgradi opštine Presevo gde je istraknuta državna zastava Srbije i lokalne uprave, kao i na zgradi Okružnog javnog tužilaštva gde je zastava Srbije, na trgu ispred opštine, gde su se okupili građani Preševa i brojne medijske ekipe, nema nikakvih drugih nacionalnih obeležja, bilo albanskih, bilo srpskih, kao ni u čitavom gradu. Na bilbordima je natpis "Dobro došli premijeru" s fotografijom Rame.

10.55 - Uoči najavljenog dolaska albanskog premijera, nepoznata osoba je bacila crnu farbu na jedan od dva bilborda na kome je Ramina fotografija.

Podsetimo, Rama je juče prekršio protokol posete Beogradu govoreći o nezavisnom Kosovu čime je, kako je ocenjeno, zloupotrebio poverenje domaćina, srpskog premijera Aleksandra Vučića, koji je uzvratio da nikome neće dozvoliti da ponižava Srbiju.''Žao mi je što je gospodin Rama i ovu priliku iskoristio da govori o temi koja nije dogovorena, ali moja je obaveza da kažem da Srbiju neće niko da ponižava'', rekao je Vučić.

"Pre svega da ponovim da očigledno imamo različite stavove, a sušta je realnost stav Srbije da je KiM deo Srbije i drago mi je da to mogu da ponovim pred albanskim premijerom. Nažalost ili na sreću to ne govori o meni nego o nekima drugima", rekao je Vučić.

Premijer Vučić na svom Tviter nalogu napisao je da je Ramina poseta Beogradu bila prilika da Srbija i Albanija okrenu novu stranu u međusobnim odnosima."Žalim što je provokacija premijera Rame rezultovala propuštanjem te šanse, ali bismo i dalje želeli da sarađujemo za dobrobit budućnosti našeg regiona", napisao je premijer na svom Tviter nalogu.

''Srbija se već dve i po godine trudi da Balkan postane bezbedan i prosperitetan region u Evropi, ali dok je neodgovornih političara poput Edija Rame, jasno je da će to biti težak posao pun izazova'', saopštila je sinoć Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike Tomislava Nikolića.

Povodom provokacija premijera Albanije Edija Rame tokom posete Srbiji, Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije je istakla da je takvo ponašanje i očekivano od Rame i da je to bio ključni razlog zbog kojeg je predsednik Nikolić odbio da se sretne sa njim. Poseti albanskog premijera Beogradu veliku pažnju posvetile su svetske agencije, kao i mediji u regionu, a posebno incidentu koji se dogodio tokom konferencije za novinare.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track