SAMIT U BEOGRADU: Vučić predložio formiranje tima za brze pruge
Foto: Tanjug

Beogradski susret

SAMIT U BEOGRADU: Vučić predložio formiranje tima za brze pruge

Politika -
U Palati Srbija održan multilateralni sastanak Vučića, kineskog premijera Li Kećijanga, mađarskog premijera Orbana i premijera Makedonije Gruevskog
1 / 5 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Srpski premijer Aleksandar Vučić nastavio je jutros, povodom Trećeg sastanka šefova vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, bilateralne razgovore sastankom sa šefom mađarske vlade Viktorom Orbanom.

12.21 - Potpredsednica vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović sastala se danas sa ministrom saobraćaja i pomorstva Crne Gore Ivanom Brajovićem.Mihajlović, drugog dana Trećeg samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, ima niz bilateralnih susreta.Ona se najpre sastala sastala sa ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Sinišom Hajdaš Dončićem, sa kojim je potpisala Memorandum o prenosu nadležnosti u pružanju usluga u vazdušnom saobraćaju. Takođe ona će se sastati i sa ministrom za saobraćaj i veze Makedonije Miletom Janakieskim.

11.55 - Srbija i Hrvatska potpisale Memorandum o vazdušnom saobraćaju. Potpredsednica Vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas Memorandum o prenosu nadležnosti u pružanju usluga u vazdušnom saobraćaju sa ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Sinišom Hajdaš Dončićem. Memorandum je potpisan u okviru Trećeg sastanka predsednika vlada Kine i centralne i istočne Evrope. Nakon potpisivanja Memoranduma dva ministra su imala bilateralne razgovore.

14.38 - Pusić: U interesu Hrvatske je da Srbija bude u EU. Prva potpredsednica Vlade Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da je Hrvatska pomagala Srbiji na putu ka EU i da će nastaviti da joj pomaže, jer je u interesu te države da regija bude stabilna i da bude evropska. "Naš interes je da Srbija što pre prođe kroz reforme koje dovode i do članstva. Kriterijumi treba da budu visoki, to jest isti oni koji su važili i za nas. Naš interes je da regija bude stabilna i da bude evropska", kazala je Vesna Pusić. Dodala je da će se Hrvatska prema Srbiji ponašati kao i svaka druga članica EU, "samo sa nešto boljim poznavanjem Srbije, jer se radi o našim susedima".

11.31 - Srpski premijer Aleksandar Vučić razgovarao je danas, drugog dana Trećeg samita šefova vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, sa premijerom Albanije Edijem Ramom. Susret sa Ramom je poslednji u nizu bilateralnih razgovora koje je premijer Vučić imao u okviru Samita.

11.22 - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić predložio je danas, na sastanku sa predsednikom Vlade Makedonije Nikolom Gruevskim, formiranje tima od predstavnika Ministarstava finansija dve zemlje, koji će raditi na detaljima vezanim za projekat brze pruge.

Dvojica premijera razgovarali su o bilateralnim odnosima, infrastrukturnim projektima i izgradnji pruge Beograd - Budimpešta preko Skoplja do Atine.Teme razgovora bile su i kulturna, trgovinska i saradnja u oblasti energetike.

Tokom prepodneva on će se sastati i sa premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim, kao i šefom albanske vlade Edijom Ramom. U Palati Srbija biće održan i multilateralni sastanak Vučića, kineskog premijera Li Kećijanga, mađarskog premijera Orbana i premijera Makedonije Gruevskog.

Predstavnici 16 zemalja učesnica Samita "Beogradski susret" poručili su juče da je saradnja sa Pekingom neophodna starom kontinentu, ocenivši da je ključno osmisliti dobre projekte i efikasno ih primeniti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track