VUČIĆ: Albanci tvrde da je Dečane zidalo pleme Gaši?!
Foto: Printskrin

Obraćanje premijera iz Vlade Srbije

VUČIĆ: Albanci tvrde da je Dečane zidalo pleme Gaši?!

Politika -
Albanci nam spremaju nešto gore od priznanja nezavisnosti Kosova, upozorio predsednik vlade i naglasio da će, kad za to dođe vreme, o tome šta i kako dalje odlučiti narod

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas se uživo obratio javnosti posle redovne sednice Vlade Srbije koja je jutros održana, ali i sastanka sa šefom britanske diplomatije Filipom Hamondom. Obraćanje, koje je počelo nešto posle 12 sati iz sedišta vlade u Nemanjinoj 11, završeno je u 13 časova.

Foto: Printscreen TV Pink

Vučić o Unesku: Štitićemo svoje

Premijer Vučić je danas odgovarao na mnogobrojna pitanja u vezi sa borbom naše zemlje u Unesku i zaštiti srpskih svetinja na koje vlasti u Prištini polažu pravo tražeći da Kosovo bude primljeno u tu međunarodnu kulturnu organizaciju. Vučić je poručio da ćemo štititi svoje, ali i naveo nekoliko suludih primera koje vlasti u Prištini navode kao svoje argumente u borbi za ulazak u Unesko. Tako čak, kaže Vučić, u svojim udžbenicima tvrde da nisu postojali nikakvi Nemanjići već dinastija Nimani kao i da je Visoke Dečane zidalo pleme Gaši?! Premijer je dodao da ne zna kako će s tim izaći pred Unesko jer su Dečani jedan od retkih manastira koji ima dokumentaciju staru 700 godina u kojoj se navodi da je to isključivo srpski manastir Srpske pravoslavne crkve.

Srbija će učiniti sve da onemogući članstvo Kosova u Unesku, ali da će biti veoma teško da se to postigne. "Prognoza je takva da ćemo teško, a daćemo sve od sebe, moliti za pomoć i podršku. Ali brojevi su takvi da ne idu u prilog, imaju bezbroj zemlja, od Antigve i Barbude sa kojima čine većinu protiv nas", rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije. Premijer je rekao da se zbog situacije u Unesku Srbija nalazi pred velikim mukama i problemima, koje nismo mi proizveli i nemaju veze sa našom krivicom, pa mi ne možemo ni da ih ispravimo. "Ne slažem se sa primanjem Kosova u Unesko, jasno sam govorio o svim pogubnim posledicama takve odluke i (ministru spoljnih psolova Velike Britanije Filipu) Hamondu. To je velika i krupna igra koja je u toku i u kojoj pokušavamo da zašititmo naše nacionalne interese i odbranimo Srbiju", rekao je Vučić.

On je naglasio da Srbija ne može i neće da prihvati da je manastir Dečani, što se može pročitati u kosovskoj štampi, gradilo pleme Gaši za dinasitiju Nimani. "Nemojte da se smejete, i ja sam se smejao, ali to sada piše u njihovim knjigama", rekao je Vučić novinarima. Prema njegovim rečima, u kosovskom parlametu spreman je i zakon koji manastir Dečani treba da proglasi imovinom Kosova. "To nije i neće biti, ali da vidimo kako će ceo svet, Evropa i Zapad moći da nam kažu posle 700 godina koliko postoje Dečani, kako će moći da to izvedu. Dečani su jedan od naših retkih manastira ima sve paprire da je to srpski manastir, sa monaškim nizom koji nije prekidan kroz istoriju, čak i Turci su nam davali papire", ispričao je Vučić i dodao: "Sad hoćete to da ukinete, da vidimo kako ćete. Mi smo mali, nismo dovoljno jaki, ali bar imamo obraza da kažemo 'alal vera na tome", rekao je Vučić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u narednih šest meseci sa ambasadorom Albanije Iljirom Boćkom, neće biti diplomatskih kontakata, zbog toga što je odbio da primi protestnu notu usled incidenata pre fudbalsku utakmice reprezentacija Srbije i Albanije.

Vučić je novinarima u Vladi Srbije, kazao da Albanija ima pravo na takvu reakciju, na koju Srbija može da odgovori na dva načina, ili da Boćku proglasi za nepoželjnu osobu ili da se u narednih šest meseci nijedan zvaničnik ne sretne sa njim.

"On u narednih šest meseci neće moći da dođe do mene, kao ni do bilo kog drugog zvaničnika, takvo nediplomatsko ponašanje ne mogu da razumem", rekao je Vučić. Dodao je da se nada i da niko u Albaniji nije želo takav incident, "iako tu nije bio samo jedan kamen, već i drugog nesportskog ponašanja".

Ministarstvo spoljnih poslova juče je pokušalo da uruči protestnu notu ambasadoru Albanije, koji se nije odazvao pozivu, zbog kamenovanja autobusa sa fudbalskim reprezentativcima Srbije na putu od aerodroma do hotela.

"Poglavlja 32 i 35 krajem godine, 23 i 24 početkom 2016."

Vučić očekuje da do kraja godine budu otvorena poglavlja 32 i 35, a da početkom naredne godine budu otvorena i poglavlja 23 i 24 u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. Zahvalivši minstru spoljnih poslova Velike Britanije Filipu Hamondu na podršci evropskom putu Srbije Vučić je istakao da je za Srbiju posebno problematično poglavlje 35 koje se bavi pitanjem Kosova. "Za nas ima dosta problema u vezi s poglavljem 35, ali o tome ćemo više razgovarati 13. oktobra u Briselu", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji s Hamondom.

On je preneo da je sa šefom britanske diplomatije razgovarao i o nastavku dijaloga s Prištinom, posebno o zaštiti srpskih crkava i manastira na Kosovu, kao i o Unesku, ali i o izbegličkoj krizi, odnosima u regionu, nastavku ekonomskih i političkih reformi u Srbiji. "Prihvatili smo predlog ministra Hamonda da uspostavimo formalni strateški dijalog, da imamo stalnu vezu i kontakte, gde bismo preko tela koje bi vodili, recimo, zamenici ministra spoljnih poslova, mogli da se konsultujemo o ključnim stvarima za obe zemlje", izjavio je premijer. Posebno istakavši dobre bilateralne odnose, Vučić je zahvalio Hamondu i Velikoj Britaniji na pomoći koja je usledila u situacijama kada je Srbiji to zaista bilo neohpodno, posebno nakon katastrofalsnih poplava 2015, ali i sada u vreme izbegličke krize.

Filip Hamond (Foto: Printscreen TV Pink)
Filip Hamond (Foto: Printscreen TV Pink)

Vučić je nakratko, nešto pre 12.30 sati, prekinuo konferenciju da bi ispratio gosta - Filipa Hamonda posle čega se vratio na konferenciju i nastavio da odgovara na pitanja novinara, a pre svega povodom večerašnje fudbalske utakmice reprezentacije Srbije reprezentacijom Albanije.

Hamond o Kosovu i Unesku

Britanija će nastaviti da promoviše Srbiju i njenu priču unutar Evropske unije, rekao je šef britanske diplomatije Filip Hamond dodajući da se na jutrošnjem sastanku razgovaralo i o zaštiti srpskih svetinja na Kosovu i Unesku.

Šef britanske diplomatije Filip Hamond je pozitivan stav svoje vlade prema članstvu Kosova u Unesku danas u Beogradu obrazložio time da bi na taj način Kosovo preuzelo obavezu da zaštiti kulturnu baštinu svih zajednica, a pogotovo srpske. Hamond je na zajedničkoj konferenciji s Vučićem na pitanje da li misli da će Albanci na Kosovu bolje zaštiti srpsku kulturnu baštinu, rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo smatra da će članstvom u Unesku "Kosovo imati dodatne, pojačane obaveze da zaštiti srpsku kulturnu baštinu". "Na ovaj način ćemo pojačati zaštitu kulturnog nasleđa a ne dovesti je u pitanje", rekao je Hamond i poručio: "Ljudi trebalo da se fokusiraju na budućnost".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track