VAJGL NE SUMNJA: EP će sigurno usvojiti rezoluciju o Srebrenici!
Foto: Wikipedia

Potrebno za stabilnost u regionu

VAJGL NE SUMNJA: EP će sigurno usvojiti rezoluciju o Srebrenici!

Politika -
On je saglasan sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je rekao da najveću pretnju za regionalnu stabilnost ne predstavlaju odnosi Beograda i Prištine, već situacija u Bosni i Hercegovini

Evropski parlament sigurno će usvojiti rezoluciju o Srebrenici kao poruku svetu da se takve stvari ne bi smele događati, ali se ipak događaju, izjavio je za list Danas poslanik grupe Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE) Ivo Vajgl.

Vajgl, koji je i bivši šef slovenačke diplomatije, a sada posalnik stranke koja je inicirala donošenje rezolucije u EP, rekao je da se o Zapadnom Balkanu, na žalost, još može govoriti kao o delu kontinenta gde postoje latentne pretnje, pretenzije na osnovu zbivanja iz prošlosti i neprihavatanja osnovnih pravila demokratske parlamentanrne prakse.

On je saglasan sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je rekao da najveću pretnju za regionalnu stabilnost ne predstavlaju odnosi Beograda i Prištine, već situacija u Bosni i Hercegovini.

Vajgl je dodao da je svaki korak u sređivanju međusovnih odnosa doprinos miru i stabilnosti i vodi realizaciji evroatlanske perspektive svih država nekadašnje SFRJ.

"To je nesumnjivo onaj cilj koji Zapadnom Balkanu obećava trajnu stabilnostm, napredak i mir, zbog toga treba sa velikom pažnjom identifikovati potencijalne tačke za nove sukobe, u prvom redu i oko Makedonije", rekao je on.

Vajgl smatra da se moraju rešasvati otvorena pitanja među državama i da ih ne treba odlagati.

Ivo Vajgl, Foto: Profimedia
Ivo Vajgl, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track