Vals: Nova mladost za staro prijateljstvo Francuske sa Srbijom
Foto: Reuters

Uoči posete Beogradu

Vals: Nova mladost za staro prijateljstvo Francuske sa Srbijom

Politika -
Sa Srbijom nas, to znate, ujedinjuje 100 godina prijateljstva. Danas želimo da idemo dalje, istakao je francuski premijer

BEOGRAD - Francuska želi da starom prijateljstvu sa Srbijom udahne novu mladost, izjavio je francuski premijer Manuel Vals, koji sutra stiže u Beograd.

"Kada je reč o Srbiji, želimo da našem starom prijateljstvu udahnemo novu mladost, novu snagu na svim planovima, naravno na političkom planu, ali i na ekonomskom, jer je to oblast u kojoj Franuska nije dovoljno prisutna. Ima posla u svim tim oblastima i to je takođe smisao mog dolaska ovde", rekao je Vals.

U intervjuu, čiji kratak izvod list prenosi u svom današnjem izdanju, francuski premijer kaže da region Balkana i Srbija nikada nisu prestali da budu važni za Francusku.

"Već je 2001. godine, tokom francuskog predsedavanja, na samitu u Zagrebu, evropska sudbina zapadnog Balkana priznata od EU. A sa Srbijom nas, to znate, ujedinjuje 100 godina prijateljstva. Danas želimo da idemo dalje", istakao je Vals.

Prema njegovim rečima, region Balkana prolazi kroz istorijski proces koji karakterišu istovremeno normalizacija odnosa među susednim zemljama, kao i ista volja za ulazak u EU. "Francuska zna koliki značaj ima taj proces ne samo za region, već i za čitavu Evropu. Ona takođe zna za njegove krhkosti i želi da pruži svoju punu podršku", istakao je Vals.

(Tanjug/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track