VELIKI PORAZ TZV. DRŽAVE KOSOVO: Ponovno jačanje misije UNMIK
Foto: Beta

Plan UN

VELIKI PORAZ TZV. DRŽAVE KOSOVO: Ponovno jačanje misije UNMIK

Politika -
Osam godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti, očekuje se da će Kosovo doživeti najveći poraz u nastojanjima da se legitimiše kao država, jer je planirano jačanje uloge Unmika, prenela je prištinska Gazeta Blic

Diplomatski izvori iz Njujorka su za RTV Dukađin rekli da nadležni komiteti Generalne skupštine UN usvajaju plan za reorganizaciju Unmika, koja obuhvata i vraćanje Unmiku nadležnosti koje je predao Euleksu kada je evropska misija stacionirana na Kosovo.

Na taj način, prenosi Gazeta Blic, plan koji je do sada prošao više komiteta i u aprilu ili maju bi trebalo da prođe i budžetsku komisiju, omogućiće da od juna Unmik formira Direkciju za vladavinu zakona i korektivne službe.

Isti izvori su objasnili da to podrazumeva i oduzimanje ovlašćenja Euleksu iz oblasti vladavine zakona, ali ne obavezno i ukidanje ove evropske misije, jer bi u procesu rekonstrukcije mogao da zadrži savetodavna i mentorska ovlašćenja koja se odnose na kosovske institucije.

Kosovski premijer Isa Mustafa, ministri spoljnih poslova Hašim Tači, unutrašnjih poslova Skender Hiseni i za prvosuđe Hajredin Kuči sa tim su upoznati, ali do sada nisu ništa rekli u javnosti, piše list.

Dok kosovske institucije ćute, misija Unmik na Kosovu je prošle nedelje uzela nove prostorije za smeštaj osoblja, navodi list.

Kako je ocenjeno, "ponovno jačanje Unmika podrazumevalo bi značajno slabljenje državnosti Kosova i uspostavljanje novog pravnog poretka".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track