VELIKOALBANSKA PREDSTAVA: Ponovo sahranjen Isa Boljetin!
Foto: TANJUG

Sever Kosova

VELIKOALBANSKA PREDSTAVA: Ponovo sahranjen Isa Boljetin!

Politika -
Posmrtni ostaci Ise Šalje, poznatijeg kao Boljetini, sahranjeni su danas po podne u selu Boljetin, u opštini Zvečan na severu Kosova i Metohije.

Sahrani je, prema proceni kosovske policije, prisustvovalo oko 400 ljudi, bliskih rođaka i potomaka Boljetinija.Manastir Srpske pravoslavne crkve Sokolica, koji se nalazi u neposrednoj blizini mesta gde je Boljetini sahranjen, čuvali su pripadnici Specijalnih jedinica kosovske policije.

Incidenata nije bilo, rekao je Tanjugu regionalni šef operative kosovskle policije Željko Bojić.

Bojić je rekao da je u Mitrovici i opštini Zvečan danas bilo u pripravnosti 150 pripadnika kosovske policije koji su se brinuli o sigurnosti građana, uključujući i pripadnike Specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosova.

Pre sahrane, na Olimpijskom stadionu "Adem Jašari" u južnom delu Kosovske Mitrovice održana je centralna svečanost povodom prenošenja posmrtnih ostataka Ise Boljetinija, kojeg Albanci smatraju nacionalnim herojem, a kojoj je prisustvovalo oko 2.000 ljudi.

Centralnoj svečanosti prisustvovali su građani, kosovski premijer Isa Mustafa, predsednik Albanije Bujar Nišani, predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, gradonačelnik južne Mitrovice Agim Bahtiri, gradonačelnik Tirane Ljuljzim Baša, i drugi.

Foto: AP/Dado Đilas
Foto: AP/Dado Đilas

Boljetini je bio jedan od najvećih boraca za "Veliku Albaniju" i borac protiv Osmanlijskog carstva, Kraljevine Srbije i Kraljevine Crne Gore. Prema albanskoj istoriografiji, ubijen je dvadesetih godina prošlog veka u Podgorici.

Pre oko 20 godina njegovi posmrtni ostaci su otkopani i prebačeni u Kosovsku Mitrovicu, gde ih je do sada čuvao lokalni hodža.

Troškove sahrane u iznosu od 100.000 evra snosila je Vlada Kosova.

Lista Srpska je sahranu posmrtnih ostataka Boljetinija ocenila kao provokaciju prema Srbima koji žive na severu Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track