VELJINO KRADUCKANJE: Iz budžeta delio šakom i kapom-rođenom bratu!
Foto: Zorana Jevtić

Opet aktuelno

VELJINO KRADUCKANJE: Iz budžeta delio šakom i kapom-rođenom bratu!

Politika -
Prema podacima iz izveštaja Državne revizorske institucije (DRI), grad Čačak je uspeo da dobije novac za čak šest projekata. U ukupnom zbiru nijedna opština, lokalna samouprava ili grad nisu dobili toliko

Velimir Ilić je u vreme dok je bio ministar građevinarstva na ime različitih projekata koji se finansiraju iz budžeta najviše novca dao - svom rođenom bratu!

Slučajno ili ne, grad Čačak, koji vodi Vojislav Ilić, brat aktuelnog ministra za vanredne situacije, 2013. godine dobio je od Ministarstva građevinarstva 55 miliona dinara od ukupno 250 miliona namenjenih za projekte komunalne infrastrukture.

Prema podacima iz izveštaja Državne revizorske institucije (DRI), grad Čačak je uspeo da dobije novac za čak šest projekata. U ukupnom zbiru nijedna opština, lokalna samouprava ili grad nisu dobili toliko.

Ilić, koji se svojevremeno proslavio izjavom da toleriše kraduckanje, ali ne i krađu, tu se nije zaustavio. Na spisku dobitnika su se pored njegovog rodnog grada našle i opštine u kojima je Ilićeva stranka Nova Srbija u tom periodu bila na vlasti. Tako su na konkursu sredstva iz budžeta Ministarstva građevinarstva dobili i Topola i Ražanj, u kojima su predsednici opština ni manje ni više nego članovi Nove Srbije. Za sanaciju vodovodne mreže, cevovoda ili izgradnju fekalnih kolektora dobili su oko 20 miliona dinara.

Na spisku su i opštine Kosjerić, Kuršumlija, Vlasotince, Leskovac i Užice. U svakoj od njih Nova Srbija participira u vlasti. Kad se sve sabere, od ukupno 250 miliona dinara, koliko je tokom 2013. Ilićevo ministarstvo isplatilo za komunalne projekte, čak polovina je otišla njima. Iako DRI nije našla nepravilnosti, izbor opština i činjenica da u ministarstvu nije postojala jasna procedura po kojoj se kontrolišu projekti stavlja ceo proces pod sumnju.

- Treba ispratiti ceo proces dodele sredstava i proveriti zašto je novac dat baš tim gradovima, da li se javila još neka opština i zašto ona nije dobila novac - kaže Nemanja Nenadić iz organizacije „Transparentnost Srbija“.

Ilić kao ministar građevinarstva nije samo delio pare svojima nego je i ignorisao Zakon o zabrani zapošljavanja. Prema tom zakonu on, odnosno ministarstvo, nije mogao da angažuje više od 17 radnika na određeno vreme. Tokom kontrole revizori su ustanovili da je ta brojka bila znatno veća i da je takav ugovor u jednom trenutku imalo čak 59 ljudi, što je tri puta više od dozvoljenog. Ta praksa se primenjivala tokom cele prošle godine i ti ljudi i danas rade u ministarstvu.

To nije jedina nepravilnost koju su otkrili državni revizori. Ilić je mimo zakona u osam različitih komisija angažovao i zaposlene iz Ministarstva građevinarstva. Od 248 ljudi, čak 72 su bili zaposleni u njegovom resoru. Oni su za svako zasedanje komisije dobijali naknadu od 15.000 do 35.000 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja