VESIĆ: Do kraja godine mišljenje Evropske komisije o poglavlju 27
Foto: Fonet

Bez dodatnih uslova

VESIĆ: Do kraja godine mišljenje Evropske komisije o poglavlju 27

Politika -
"Mi očekujemo da se poglavlje 27 otvori bez nekih dodatnih uslova... Očekujemo tu odluku do kraja godine. Nadamo se da će pregovori u vezi sa poglavljem 27 početi 2016, što ne mora da znači", rekao je Vesić

BEOGRAD - Srbija očekuje da do kraja ove godine dobije mišljenje Evropske komisije da može da otvori pregovore sa EU o poglavlju 27 o životnoj sredini bez dodatnih uslova i da pregovore o tome možda počne naredne godine, rekao je danas pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Aleksandar Vesić.

"Mi očekujemo da se poglavlje 27 otvori bez nekih dodatnih uslova... Očekujemo tu odluku do kraja godine. Nadamo se da će pregovori u vezi sa poglavljem 27 početi 2016, što ne mora da znači", rekao je Vesić.

Vesić koji je u Privrednoj komori Srbije prisustvovao skupu o sistemu izdavanja integrisanih dozvola za objekte za uzgoj živine i svinja, dodao je da iz Brisela stižu neformalni, pozitivni signali. On je rekao da je Vlada Srbije 4. septembra usvojila postskrining dokument za poglavlje 27 i, kako je istakao, u roku ga poslala Briselu. Pomoćnik ministra poljoprivrede je podsetio da je taj dokument pripremljen pošto je Evropska komisija tražila dodatne informacije po završetku skrininga, i da je Srbija jedina zemlja u procesu pristupanja koja je pripremila takav dokument.

"Taj poslednji dokument nije toliko obavezujući, on pokazuje stanje i naše želje u vezi sa transpozicijom propisa", rekao je i dodao da bi Srbija, kako je naznačeno Briselu, trebalo da do 2018. prenese propise u oblasti životne sredine u svoje zakonodavstvo.

On je dodao da se, kada je reč o primeni propisa, išlo na duže rokove - 2030. ili 2040. godina, i naglasio da će se o tim rokovima sigurno pregovarati. Vesić je ukazao na problem nedovoljnih kapaciteta u Srbiji, posebno lokalnih vlasti, za izdavanje integrisanih dozvola kojima se ograničava zagađenje, kao i za pripremu projekata za korišćenje pretpristupne pomoći u oblasti životne sredine.

"Bojim se da ćemo izgubiti mogućnost da iskoristimo ta sredstva", rekao je on.

Vesić je rekao da će primena Direktive o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja (IPPC) kojom se propisuje izdavanje integrisanih dozvola, biti zahtevna i da će se, kada je reč o velikim objektima, o svakom pojedinačno pregovarati. Za uzgoj živine i svinja u Srbiji je izdata samo jedna integrisana dozvola, 2014. u Kraljevu, a pripremljen je i jedan nacrt dozvole, rečeno je na skupu o projektu "Implementacija IPPC/IE u postrojenjima za intenzivan uzgoj živine i svinja", koji je podržala Švedska.

Iznet je i podatak da je u Evropskoj uniji 50.000 objekata u svih šest oblasti obuhvaćenih IPPC direktivom, uključujuću poljoprivredu, ima ovu vrstu dozvole kojim se ograničavaju emisije, uređuje korišćenje najboljih dostupnih tehnika, i utvrđuju uslovi za zaštitu vazduha, zemljišta i vode, za upravljanje otpadom, za buku i vibracije, za efikasno korišćenje energije i za sprečavanje udesa.

U Srbiji je 2004. donet Zakon o integrisanom sprečavanju i o kontroli zagađivanja životne sredine kojim se uvodi sistem izdavanja integrisanih dozvola.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track