Vesna Pusić: Vučiću, bravo!
Foto: Bet

Podrška premijerovoj spremnosti da ode u Srebrenicu

Vesna Pusić: Vučiću, bravo!

Politika -
Hrvatska šefica diplomatije pozdravila gest predsednika srpske vlade. Poznavaoci političkih prilika ocenjuju da je njime pokazao da Srbiji nije do sukoba sa BiH

BEOGRAD - Spremnost premijera Aleksandra Vučića da ode u Srebrenicu, ako ga Bošnjaci žele, i oda poštu žrtvama juče je pohvalila hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić, ali i poznavaoci političkih prilika.Kako ocenjuju, u pitanju je dobar pristup, državnički odmeren gest, kojim je pokazao da Srbiji nije do sukoba sa BiH.Vučićevu spremnost da pogne glavu pred žrtvama u Potočarima juče je pohvalila ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić.- Dobra izjava, dobar pristup. Pozdravljam taj stav - rekla je Pusićeva.KompromisStručnjak za Balkan i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina Bodo Veber naveo je da će ovakav stav biti pozitivno ocenjen na zapadu.- To jeste kompromis s obzirom na poziciju odakle Vučić ideološki dolazi, iz devedesetih, dok se, s druge strane, pragmatično odnosi prema situaciji u kojoj se danas nalazi, dakle prema pregovorima u Briselu i poseti nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji - naveo je Veber.Dušan Janjić, politički analitičar, kaže da je premijerova odluka ispravna.

Unutrašnja potreba- Prvi put sam, slušajući Vučića kako govori o odlasku u Srebrenicu, pomislio da smo na putu da imamo pravog državnika u Srbiji. Vučić je našao pravu meru kad je reč o Srebrenici, između odgovornosti i potrebe da se ode u Srebrenicu, ne zbog pritiska već unutrašnje potrebe. Sad je, sportski rečeno, lopta u dvorištu Bošnjaka - napominje Janjić.Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, kaže da je premijerov gest kao državnički - odmeren i moralno ispravan čin.- Srbija je pokazala da oseća pijetet prema srebreničkim žrtvama. Važno je i to što takva izjava premijera Vučića dolazi u trenutku kada je na zahtev bošnjačkog člana predsedništva Bakira Izetbegovića otkazana poseta BiH predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću. Srbija je ovim gestom pokazala da joj nije stalo do neke političke distance i konfrontacije sa BiH, već da, naprotiv, želi da simbolički i realno prisustvom premijera oda počast srebreničkim žrtvama - rekao je Stanković.Premijer Srbije je, podsetimo, pre dva dana rekao da je spreman da pogne glavu i oda počast žrtvama u Potočarima. Naglasio je, međutim, da Vlada Srbije ne podržava Rezoluciju o Srebrenici, koja bi mogla da se nađe pred Ujedinjenim nacijama i Evropskim parlamentom.

Provocira... Prvi čovek Srebrenice Ćamil Duratović
Provocira... Prvi čovek Srebrenice Ćamil Duratović

Ovaj se ne smiruje načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duratović ne prestaje sa provokacijama NE GARANTUJEM DA GA NEKA MAJKA NEĆE PLJUNUTIĆamil Duratović, načelnik opštine Srebrenica, kaže da je Vučić vuk u jagnjećoj koži, a da njegove reči da će pognuti glavu pred žrtvama u Srebrenici nisu istinska katarza.- Ko će njemu garantovati da ga neka majka Srebrenice neće pljunuti tamo? Ja ne mogu. Ne mogu da dozvolim da lider Srbije ušeta među žrtve genocida, a da heroj odbrane Orić bude iza rešetaka - uporan je Duratović. Kako kaže, Vučić može da pogne glavu, ali mora da prihvati genocid:- To nije istinska katarza, on to radi samo zbog puta Srbije u EU. Uhapsite Orića, koji je simbol Srebrenice, a onda kažete, eto, ako me hoćete, ja ću vama doći, da se poklonim srebreničkim žrtvama.Na podsećanje da protiv Orića postoje dokazi o stravičnim zločinima, a koje je premijer Srbije i javno pročitao - da je srpskom sudiji vadio jedno, pa drugo oko, a onda ga i zaklao, odgovara da Oriću u BiH mogu suditi za njih.- A ljudi u BiH nemaju osećaje za teške zločine? Znate li koliko je procesuirano na osnovu dokaza za ratne zločine? - navodi Duraković, a na konstataciju da je sud u BiH već imao priliku, uzvraća:- Žrtve su građani BiH, kako da se Oriću sudi u Srbiji?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track