(VIDEO) HRIŠĆANSKI ODGOVOR NA VARVARSTVO: Vladika Teodosije čistio Hram Hrista Spasa u Prištini
Foto: Printscreen YT

U svetinji će biti liturgije

(VIDEO) HRIŠĆANSKI ODGOVOR NA VARVARSTVO: Vladika Teodosije čistio Hram Hrista Spasa u Prištini

Politika -

PRIŠTINA - Vladika Teodosije danas je sa sveštenstvom i zamenikom premijera Kosova Branimirom Stojanovićem čistio nedavno zapaljen Hram Hrista Spasa u Prištini, odakle je poručio da sveštenstvo ima snage, volje, da ce istrajati i da veruje da ce hram uz podršku dobrotvora biti završen i da će se u njemu služiti liturgije.

Episkop raško-prizrenski Teodosije rekao je da je više puta traženo da se zaštiti ovaj hramu u centru Prištine kome je pre dva dana podmetnuta vatra. Stojanović je izrazio žaljenje što na njegove telefonske pozive upućene vrhu policije, ne odgovaraju ni mnistar ni njegovi zamenici.

"Dva puta sam pisao ministru policije Kosova i nisam dobio odgovor. Trebalo je uciniti nešto da se u 21. veku spreci ovakav vandalizam. Verujem da nigde u svetu, u nekom glavnom gradu, ne može da se čini ovako nešto i da prodje nekažnjeno", ocenio je episkop i podsetio da je hram poslednjih 17 godina više puta skrnavljen, a jedno vreme je služio i kao toalet.

Vladika je rekao da ga ulazak u hram, provlačenjem kroz rupu na vratima koju su ranije napravili vandali, podseca na 2004. godine kada su spaljene mnoge srpske svetinje, i kada su monahinje cistile zgarište manastira Devič.

Foto: Printscreen YT
Foto: Printscreen YT

"Ono što nas zabrinjava jeste to što se sve ovo dešava u centru Prištine, na očigled svih koji žive u ovom gradu i da niko ne reaguje na to što drugi čine hramu Hrista Spasa. Mi ćemo uvek ovde dolaziti", rekao je novinarima vladika Teodosije i dodao da kao episkop smatra da i ovaj hram poput ostalih srpskih svetinja treba da štiti kosovska policija.

Vladika je gradjanima Prištine poručio da svako od njih dodje u hram Svetog Spasa i da pogledaju na šta liči ovaj hram i da sami izvuku zakljucak i poruku."Ako misle da idu u Evropu na pocetku 21. veka i ako gradjani Prištine smatraju da treba ceo svet da ih prizna kao civilizovane, neka se potrude da ne dozvole da hram Hrista Spasa liči više na sve drugo nego na ono što jeste", ocenio je vladika.

Teodosije, deo sveštenstva i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanovic danas su došli da, kako su naveli, hram očiste od sve prljavštine pogani koju su drugi ovde napravili.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Branimir Stojanovic rekao je novinarima da kao vernik mora da izrazi bol koju nosi u srcu kada vidi sramotu u hramu."Sramotu koja nije sramota na našem obrazu vec na obrazu onih koji su moćni, koji su silni, koji bi trebalo da spreče ovu sramotu i stradanje ovog hrama", ocenio je Stojanović.

Stojanović je rekao da mu je kao predstavniku Srba u kosovskim institucijama ta slika uništavanog hrama, verovatno, najbolji pokazatelj današnje nemoći da se uradi ono što je elementarno pravo, da se zaštiti imovina Srba, srpske svetinje i ljudsko pravo na ispovedanje vere.

On je rekao da ce kao zamenik premijera tražiti da se hram ogradi i da se obezbedi stalna policijska zaštita. Upitan zašto kaže da je kao zamenik premijera nemoćan, Stojanovic je odgovorio da su politicki predstavnici nemoćni jer ne drže silu i vlast, policiju.

Foto: Beta
Foto: Beta

"Ja sam danas i predhodnog dana zvao vrh policije da ovde (oko hrama) neko bude prisutan, jer ovde nikoga nema, samo su prisustni predstavnici Kfora. Kada se direktor policije ne odaziva na pozive najvišeg srpskog predstavnika u kosovskim institucijama, kada se njegovi zamenici ne odazivaju na moje telefonske pozive, onda je jasno kakvu poruku šalju nama, celom srpskom narodu na ovim prostoru. Oni su ti koji imaju silu i vlast i morali bi da ovu sramotu sprece ubuduće", ocenio je Stojanović.

Zahvaljujuci vladiki, danas se u hramu prvi put od 1999. godine na veliki pravoslavni praznik Usekovanja glave Svetog Jovana čulo duhovno pojanje.

http://www.youtube.com/watch?v=nWckr6Uhj5s

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja