(VIDEO) INCIDENTI U PRIŠTINI: 13 uhapšenih, 4 policajca povređena, Kurti ponovo okuplja demonstrante
Foto: Printscreen Youtube

Nemiri ne prestaju

(VIDEO) INCIDENTI U PRIŠTINI: 13 uhapšenih, 4 policajca povređena, Kurti ponovo okuplja demonstrante

Politika -
PRIŠTINA - Tokom današnjih protesta pristalica kosovske opozicije uhapšeno je 13 demonstranata, povređeno 4 policajca i pronađena je jedna torba sa, sumnja se, molotovljevim koktelima, saopšteno je upravo iz Kosovske policije.
1 / 11 Foto: Printscreen/Facebook

Iz KPS-a su, takođe, potvrdili da još uvek nisu uhapšeni poslanici kosovske opozicije - Aljbin Kurti, Aljbuljena Hadžiju i Faton Topali.

Policija je uhapsila nekoliko pristalica kosovskih opozicionih partija koje su danas kamenovale zgradu vlade u centru Prištine, nakon što je objavljena vest da je privedena poslanica Alijanse za budućnost Kosova Donika Bujupi Kadaj.

Iz policije su naveli i da je u dvorištu Narodne biblioteke pronadjena "tašna sumnjivog sadržaja", za koju se sumnja da sadrži Molotovljeve koktele.

Kosovske opozicione partije koje su kamenovale danas zgradu vlade trenutno se nalaze ispred hotela Grand, a medju okupljenima je i poslanik opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.

Kada je učesnicima demonstracija ispred zgrade Vlade Kosova javljeno da nadležni traže da se poslanica zadrži 30 dana u pritvoru, došlo je do izliva velikog nezadovoljstva, zbog čega su učesnici počeli kamenjem da zasipaju zgradu vlade.

Prozori na prvom i drugom spratu Vlade su razbijeni, a demonstranti su uzvikivali parole protiv premijera Ise Mustafe i drugih zvaničnika. Nakon dvadesetak minuta kamenovanja, pojavile su se specijalne snage policije, a na Trgu Skenderbeg aktiviran je suzavac.

Nakon neuspešnog hapšenja bivšeg lidera radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenja Aljbina Kurtija i privođenja poslanice Alijanse za bezbednost Kosova Donike Kadaj-Bujupi situacija u Prištini je eskalirala sukobom pripadnika policije i opozicije i njihovih sledbenika.

Demonstranti su protiv policije upotrebili farbu, a na zgradu vlade su bacali kamenice pa je situacija počela da izmiče kontroli, i zato je policija uzvratila suzavcem.

Kosovska policija je odmah po dobijanju dojave da je opozicija krenula ka zgradi vlade, formirala kordon ispred tog objekta.

Deo opozicije je krenuo ka zgradi vlade kada se saznalo za hapšenje poslanice Bujup, dok su se predstavnici Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja uputili ka zgradi Osnovnog suda kako bi podržali svoju partijsku koleginicu za koju je tužilaštvo tražilo meru pritvora od 30 dana.

Odluka o tome da li će Bujupi biti zadržana ili oslobođena očekuje se oko 13.30.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track