VRHOVNI KOMANDANT NATO ZA EVROPU: Za mir na Kosovu važni dijalog i poštovanje rezolucije 1244
Foto: FoNet

Alijansa će ostati na Kosmetu koliko treba

VRHOVNI KOMANDANT NATO ZA EVROPU: Za mir na Kosovu važni dijalog i poštovanje rezolucije 1244

Politika -

PRIŠTINA - Vrhovni komandant NATO za Evropu, general Kurtis Skaparoti (Curtis Scaparrotti) izjavio je danas u Prištini da je za održavanje bezbednost na Kosovu važno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN uz nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Govoreći o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage, general Skaparoti je rekao da odluku o tome treba da donesu političari Kosova. Prema njegovim rečima, Kfor, kao deo NATO, treća je linija u lancu bezbednosti na Kosovu, na prvom mestu je Policija Kosova a na drugom mestu Euleks.

Skaparoti se danas na Kosovu sastao sa komandantom Kfora, generalom Djovanijem Fungom, saopštila je evropska komanda NATO. Još nije izdato saopštenje o drugim sastancima generala Skaparotija na Kosovu.

Vrhovni saveznički komandant NATO pakta u Evropi, američki general Kurtis Skaparoti, izjavio je danas u Prištini da će Kfor ostati na Kosovu koliko god bude potrebno.

"Zadržaćemo fleksibilno i odlučno prisustvo, a promene će biti moguće tek kada to dozvoli bezbednosna situacija. Kfor ostaje moćna i kredibilna sila, koja može da ispunjava svoju misiju sve dok to bude potrebno", rekao je Skaparoti, prenosi AP.

Američki general danas je posetio komandu Kfora u Prištini, a razgovarao je i sa lokalnim zvaničnicima i ambasadorima zapadnih zemalja.U razgovoru sa ambasadorima, Skaparoti je izrazio zabrinutost zbog, kako je ocenio, pokušaja Rusije da ostvari svoj uticaj u regionu, pri čemu je posebno skrenuo pažnju "na medijske dezinformacije i političke uticaje" Moskve.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

TAČI SE SPREMA ZA RAT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track