VUČIĆ BESAN: Dosta je bilo ucena Kosovom!
Foto: Beta

Mogerinijeva ugostila Vučića i Mustafu u Briselu

VUČIĆ BESAN: Dosta je bilo ucena Kosovom!

Politika -
Mučna večera srpski premijer rekao šefici evropske diplomatije da mu više ne govori o poglavljima i da ih ne otvara ako neće, a Tačiju skresao da Beograd uvek drži reč, ostali nikada

BRISEL - Razgovori premijera Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Ise Mustafe sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini sinoć u Briselu bili su veoma teški, a od Srbije se čak traži da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova!

- Veoma teški razgovori. Nema dogovora u vezi sa zahtevom da Kosovo uđe u Unesko. Vučić je rekao Mogerinijevoj: „Nemojte više da mi govorite o poglavljima. Ako hoćete, otvorite ih, ako nećete, nemojte“ - saznaje Kurir iz diplomatskih izvora.Iako je Mogerinijeva organizovala radnu večeru kako bi atmosfera bila opuštenija, bilo je veoma napeto. Premijer je imao žučnu raspravu sa šefom kosovske diplomatije Hašimom Tačijem i naglasio da se Srbija držala svoje reči, ali da svi drugi svoje obaveze nisu ispunili.- Vučić je podsetio da vlada Kosova i dalje nije donela uredbu o formiranju Zajednice srpskih opština, da još nije počela implementacija dogovora o katastru još iz 2011. Takođe, oštro je osudio hapšenje Srba na Brezovici i posebno je akcenat stavio na pokušaj učlanjenja Kosova u Unesko bez znanja Srbije, a posebno što to, pored Prištine, čini i najveći broja članica EU - naveo je naš izvor i dodao da bi Vučić formalno trebalo da se oglasi za dan-dva.Sudbina vlade u igriSastanku su prisustvovali i šef diplomatije Ivica Dačić i direktor kancelarije za KiM Marko Đurić.- Postoji novi amandman na predlog platforme za pregovaračko poglavlje 35, kojim se dodatno pogoršavaju uslovi za evrointegracije Srbije i vrši pritisak da se Srbija natera da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova. Premijer Vučić veoma ozbiljno razmišlja o tome na koji način posmatrati budućnost procesa dijaloga, političkog života u zemlji, možda i same vlade - rekao je Đurić za RTS i dodao da je predlagač amandmana Nemačka, a podržavaju ga Velika Britanija i Hrvatska.On je naveo da EU treba otvoreno da kaže da li nas želi ili ne, ali da ovo što sad predstavljaju ne govori ništa dobro o željama i namerama u vezi sa učlanjenjem Srbije u EU. Đurić je rekao da Beograd želi da finalizuje odnose s Prištinom i da razgovara.- Moramo da se dogovaramo u korist svih građana, ali nemojte da tražite ni od premijera ni od srpske delegacije da rade protiv svog naroda, jer mi to nećemo. Nije fer suočavati Srbiju s novim uslovima, posebno od onih koji se predstavljaju kao naši prijatelji i koji nas žele kao deo svoje porodice - rekao je Đurić.Ivica Dačić izjavio je da su otvorena pitanja ulaska Kosova u međunarodne organizacije i poglavlja 35 za pregovore Srbije sa EU. On je naveo da Srbija u potpunosti insistira na dijalogu koji je neutralan u odnosu na status Kosova.Statusna neutralnost- Razgovori su bili veoma teški i jedino oko čega postoji saglasnost je da mora da se implementira sve što je dosad dogovoreno i Srbija očekuje da će se to desiti. Situacija je veoma kompleksna, a Srbija insistira na poverenju u dijalogu, statusnoj neutralnosti dijaloga i toga ćemo se držati i u narednom periodu - rekao je Dačić.

Federika MogeriniOTVOREN RAZGOVORVučić i Mustafa su otvoreno razgovarali o trenutnoj situaciju u dijalogu Beograda i Prištine i tom prilikom ponovili svoju posvećenost primeni svih postignutih sporazuma, saopšteno je iz kabineta Mogerinijeve:- Dvojica premijera imala su otvoren razgovor o trenutnoj situaciji u dijalogu, posebno u vezi s primenom sporazuma postignutih 25. avgusta. Obe strane su ponovile svoju posvećenosti primeni svih ranijih dogovora.U poslednjoj rundi dijaloga 25. avgusta premijeri su postigli četiri sporazuma - o ZSO, telekomunikacijama, energetici i mostu na Ibru.

MeniJAGNJETINA I VINOMogerinijeva je gostima iz Beograda i Prištine na večeri poslužila jagnjetinu, belo i crno vino, a na kraju i kolače.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track