VUČIĆ: Besmislene optužbe HDZ-a, insistiraćemo na pravima Srba u Hrvatskoj
Foto: Beta

Da Srbi žive u miru

VUČIĆ: Besmislene optužbe HDZ-a, insistiraćemo na pravima Srba u Hrvatskoj

Politika -
Premijer Aleksandar Vučić odbacio je večeras kao besmislene optužbe Hrvatske demokratske zajednice

Vučić je poručio da ni Vlada Srbije, niti on kao predsednik Vlade Srbije nikada nisu tražili promenu izborne volje građana Hrvatske, ali jesu i insistiraće i ubuduće na osnovnim pravima Srba u Hrvatskoj.

"Kao predsednik Vlade Republike Srbije imam obavezu da odgovorno i ozbiljno odgovaram na neretko i pomalo besmislene optužbe koje dolaze na račun naše zemlje i naše vlade i našeg naroda Ovo je jedna od tih", rekao je premijer reagujući na optužbe HDZ da je Vlada Srbije na čelu sa njim kao premijerom zahtevala raspuštanje gradskog veća Vukovara, mešajući se tako u unutrašnja pitanja Hrvatske.

"Nikada ni ja kao predsednik, ni Vlada Srbije nismo tražili bilo kakvo raspuštanje bilo kojeg gradskog veća. Nismo tražili promenu izborne volje hrvatskog naroda ni u Vukovaru, niti u bilo kojem drugom mestu, niti smo tražili promenu volje srpskog naroda ni u Vukovaru, niti u bilo kojem drugom mestu...Nismo se mešali nikada u ono što je hrvatski narod odlučivao i svi ostali građani Hrvatske", istakao je premijer u izjavi Tanjugu.

Ono što smo tražili, rekao je Vučić, jesu osnovna, elementarna prava za srpski narod.

"I to ćemo nastaviti da tražimo", naglasio je.

On je rekao da će i on i Vlada Srbije istovremeno ulagati i u budućnosti ogromne napore i veliku energiju da sačuvamo dobre odnose sa Republikom Hrvatskom.

"Nadam se da jedini način da se vodi uspešna izborna kampanja u nama susednoj zemlji neće biti taj da se nešto kaže ili učini protiv Srba", primetio je premijer.

Vučić je poručio predstavnicima HDZ kao velike političke stranke da je, ukoliko im je lakše, uvek bolje da napadnu njega kao predsednika Vlade Srbije i srpsku vladu..

"Ali, voleli bismo da Srbi u Hrvatskoj mogu da žive u miru, da imaju punu slobodu izražavanja, da imaju pravo na korišćenje svog jezika i pisma", istakao je Vučić.

On je rekao da bi u tom slučaju i on i srpska vlada bili zadovoljni i više ni na koji način u budućnosti ne bi ni reagovali.

"Na političke napade nemamo pravo, a možda imamo i obavezu da na te napade ne odgovaramo ili da odgovore prećutimo, upravo zbog odgovornosti koju imamo prema našem narodu", zaključio je predsednik vlade Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track