VUČIĆ: Jeremića za funkciju generalnog sekretara UN kvalifikuje diplomatsko iskustvo
Foto: Marina Lopičić

Podrška

VUČIĆ: Jeremića za funkciju generalnog sekretara UN kvalifikuje diplomatsko iskustvo

Politika -

Verujemo da ga ekstenzivno diplomatsko iskustvo, koje je stekao kao predsedavajući 69. zasedanja Generalne skupštine UN i ministar spoljnih poslova Srbije, kvalifikuje kao kandidata", navodi se u Vučićevom pismu kojim je ozvaničena Jeremićeva kandidatura

NJUJORK, 13. aprila 2016. (Beta) - Premijer Srbije Aleksandar Vučić obavestio je predsedavajućeg Generalne skupštine UN Mogensa Liketofta (Lykketoft) da je Srbija odlučila da kandiduje Vuka Jeremića za generalnog sekretara UN uverena da ga ekstenzivno diplomatsko iskustvo kvalifikuje za tu funkciju.

"U ime Republike Srbije čast mi je da vas obavestim da smo odlučil da imenujemo Vuka Jeremića za kandidata za generalnog sekretara UN... Verujemo da ga ekstenzivno diplomatsko iskustvo, koje je stekao kao predsedavajući 69. zasedanja Generalne skupštine UN i ministar spoljnih poslova Srbije, kvalifikuje kao kandidata", navodi se u Vučićevom pismu kojim je ozvaničena Jeremićeva kandidatura.

Vučić je naveo i da "imenovanjem Jeremića, kao državljanina Republike Srbije, Srbija potvrdjuje podršku principu geografske raspodele liderskih pozicija u sistemu UN, primećujući da nijedna zemlja članica iz regionalne grupe Istočne Evrope do sada nije imala predstavnika na funkciji generalnog sekretara UN".

Jeremićeva kandidatura upućena je 12. aprila, a on će danas predstaviti svoj program u sedištu UN u Njujorku, kao deveti kandidat za generalnog sekretara svetske organizacije. Od devet kandidata, petoro je iz bivše Jugoslavije, a četiri su žene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track