Vučić: Na korak od rešenja za Srbiju, nema više smanjenja plata
Foto: Rtrs

Sledeća godina biće lakša

Vučić: Na korak od rešenja za Srbiju, nema više smanjenja plata

Politika -
Političkim partijama smo oduzeli 35 odsto iz budžeta, za šta su svi ćutali kada su političke partije dobijale. Akcize smo naplatili bolje i više nego ikada, tu je zatim borba protiv šverca cigaretama i duvanom, PDV je uvećan, akciza na naftu je takođe uvećena, rekao premijer

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da neće biti novih mera štednje na račun plata i penzija, da smo na korak od postizanja trogodišnjeg aranžmana sa MMF i na korak od toga da promenimo Srbiju u modernu i uspešnu državu. Vučić je za RTS rekao da će 2015. godina biti teška, ali svakako "nešto lakša" od ove godine, ali da će se pravi rezultati reformi videti tek 2016. godine.

Premijer je rekao da se razgovori sa MMF završavaju u četvrtak i da je Srbija na korak od postizanja trogodišnjeg aranžmana, što, prema njegovim rečima, znači da država ima plan i program koji podržavaju i ta međunarodna institucija, i Svetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj. Vučić je ponovio da će Srbija, i prema procenama konzervativne finansijske organizacije kakav je MMF, u 2016. godini imati rast od 1,5 odsto BDP, a da 2017. godine i do dva odsto, ali i da je njegova procena da će to biti i više, jer međunarodna institucija u svojim procenama nije uzela u obzir rešavanje problema Železare u Smesderevu, Azotare, FAPa, Beograda na vodi...

Premijer je rekao da je država posle samo šest meseci uspela da napravi dugoročan plan za budućnost, za promenu života u zemlji, jer je "red da zasadimo drvo u čijoj senci nećemo da ležimo mi, nego naša deca". Vučić je, odgovarajući na kritike da nije trebalo da bude smanjenja plata i penzija, već se mnoglo uštedeti na druge načine, rekao da je političkim partijama Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti oduzeto 35 odsto novca iz budžeta novca, da se akcize i PDV naplaćuju vise nego ikad, kao i da se najviše do sad naplaćuje porez od tajkuna.

On je rekao da je svima jasno da drugog nema, a da su mnogi spremni da podrže reforme, ali, misle, ne preko njihovih leđa. Kad budemo radili više i poštovali pravila, a ne kukali nad svojom sudbinom, moći ćemo da postignemo cilj, rekao je premijer. On je zahvalio nekim opozicionim partijama koje smatraju da nema drugog puta do predloženih mera i reformi, kao što, uveren je, i sindikati znaju da je to jedini izlaz za zemlju. "Lideri sindikata odlično znaju sve brojeve i znaju da ovo mora da se uradi. Svi to znaju, ali je lakše ići linijom manjeg otpora i reći da reforme ne moraju da idu preko mojih leđa", rekao je Vučić. Na opaske da je možda moglo da se štedi i drugačije, a ne smanjenjem plata i penzija, Vučih je primetio: "Političkim partijama smo oduzeli 35 odsto iz budžeta, za šta su svi ćutali kada su političke partije dobijale. Akcize smo naplatili bolje i više nego ikada, tu je zatim borba protiv šverca cigaretama i duvanom, PDV je uvećan, akciza na naftu je takođe uvećena..". A šta su to teške mere o kojima govorimo , zapitao je Vucić i nastavio: "uvođenje reda u javna preduzeća, poboljšanje rada javnog sektora, ozbiljniji odnos prema građanima i jačanje privrede" i dodao da je sve to trebalo uraditi mnogo ranije.

On je rekao da razume prosvetne radnike i najveći deo zdravstvenih radnika, ali da neće biti popuštanja i izuzimanja bilo koga od primene mera. "Neće biti popuštanja. Tu se postavlja jedno prosto pitanje želimo li mi da uspemo ili ne. Ja razumem te ljude ali mi nismo zaradili toliko a trošimo mnogo više. Država nije ćup iz kog možete samo da vadite novac", rekao je Vučić. "Moja plata nije mnogo veća od vaše ( voditeljkine), a manja je od vašeg generalnog direktora i mislim da nije fer da se o tome svaki put govori", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da najveći problem imamo sa zaposljavanjem mladih ljudi, između 21. i 35 godina i da su ovo mere kojima ćemo u budućnosti stvorimo uslove u kojima će oni moći da rade. "Kada trajektorija javnog duga počne da se spušta sa 76 odsto, kada fiskalni deficit pomerimo ispod pet odsto, kada ostvarimo rast od dva odsto na godišnjem nivou - ova zemlja će biti spasena", rekao je i dodao da će tada biti "tehničko pitanje" ko će da vlada.

"Kada sam prihvatio da budem predsednik vlade razmišljao sam da li ću nastaviti da se bavim trik politikom ili ću da sprovedem strukturne reforme koje će promeniti zemlju. Uspele ili neuspele, a siguran sam da će uspeti, najveću cenu platiću ja i moja stranka, ali će se u istoriji pamtiti da je neko uradio nešto za ovu zemlju i svi znaju da je to jedino moguće", rekao je Vučić. Predsednik vlade je primetio da je uspeh moguć, ali ukoliko ujedinimo sve snage, a ne kao podeljeno društvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track