VUČIĆ NAREDIO: Ambasador Boćka ne sme da mi priđe šest meseci!
Foto: Fonet Dragan Antonić

Nediplomatsko ponašanje albanskog ambasadora

VUČIĆ NAREDIO: Ambasador Boćka ne sme da mi priđe šest meseci!

Politika -
On u narednih šest meseci neće moći da dođe do mene, kao ni do bilo kog drugog zvaničnika. Takvo nediplomatsko ponašanje ne mogu da razumem, rekao je premijer

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je ambasadoru Albanije u Beogradu Iljiru Boćki da mu se ne obraća u narednih šest meseci.

On je to uradio jer Boćko nije hteo da primi protestnu notu naše zemlje zbog incidenta u Albaniji kad je kamenovan autobus sa srpskim fudbalerima.Vučić je rekao da s njim neće biti diplomatskih kontakata.- Srbija može da odgovori na dva načina: ili da Boćku proglasi za nepoželjnu osobu, ili da se u narednih šest meseci nijedan zvaničnik ne sretne sa njim. Moja odluka je da ne kvarimo odnose na taj način. On u narednih šest meseci neće moći da dođe do mene, kao ni do bilo kog drugog zvaničnika. Takvo nediplomatsko ponašanje ne mogu da razumem - rekao je Vučić.Nije dobio garancijePodsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova prekjuče je pokušalo da uruči protestnu notu ambasadoru Albanije, koji se nije odazvao pozivu, zbog kamenovanja autobusa sa fudbalskim reprezentativcima Srbije na putu od aerodroma do hotela.Inače, Vučić je odlučio da ipak ne ode u Tiranu na meč s Albanijom jer nije dobio garancije da tamo neće biti kosovski premijer Hašim Tači.- Zbog nesvakidašnje politizacije jednog sportskog događaja, posle više telefonskih razgovora s premijerom Ramom, doneo sam odluku da ne putujem u Elbasan - naveo je najpre u pismu javnosti premijer Vučić.On je naglasio da njegova odluka da ne ide u Elbasan nije doneta iz bezbednosnih razloga jer njega to ne zanima i precizirao je da ukoliko predsednik vlade jedne države negde dolazi, moraju biti ispunjeni određeni uslovi, a nisu.- Nisam dobio garancije da tamo neće biti ljudi o kojima sam govorio. Nisam otišao jer bi Srbija bila ponižena - rekao je Vučić i ponovio da ga bezbednosni razlozi ne zanimaju, niti to što „neki magarac preti njegovim naočarima iz Srebrenice“.

Vučić: Ne zanima me to što neki magarac Morina preti mojim naočarima koje su polomljene u napadu u Srebrenici
Vučić: Ne zanima me to što neki magarac Morina preti mojim naočarima koje su polomljene u napadu u Srebrenici

Politizacija fudbalaNa pitanje zašto ne ide na utakmicu kad je ranije rekao da će tamo predvoditi navijanje, precizirao je da je rekao da će ići samo ako „Tači ne bude tamo“.- Rekao sam da ću voditi navijanje i uvek ću voditi gde god naši budu igrali. Da sam otišao, bezbroj primedaba biste našli, rekli biste da se kitim tuđim perjem. Nikada u ovih godinu i po dana ni na jednoj sportskoj manifestaciji nisam bio niti sam se ikada kitio tuđim perjem - rekao je Vučić.On je dodao i da odluka takođe nije imala veze s odnosima dveju zemalja.- Očigledno je da se sve politizovalo, napravilo se bezbroj problema koje sam želeo da izbegnem. Dao sam blagu i umirujući izjavu kakvu mislim da državnici treba da daju i nisam na papir stavio sve što sam mislio - podvukao je Vučić.

Srećko ĐukićDIPLOMATSKI GAFNekadašnji diplomata Srećko Ðukić ističe da je odluka ambasadora Iljira Boćke da ne dođe u srpsko ministarstvo spoljnih poslova veliki diplomatski gaf.- On mora da dođe bez obzira na to da li mu je saopšteno zašto ga zovu ili mu nije saopšteno. Kada ambasador uručuje akreditivna pisma šefu države, u njemu piše da je on siguran kanal komunikacije - kaže on.

Podrška fudbalerimaBORITE SE ZA GRB I ZASTAVU SRBIJEPremijer je ranije juče u pismu osudio i napad na autobus kojim su se prevozili fudbaleri Srbije i dodao da zahteva od albanskih vlasti da svim građanima Srbije koji budu prisustvovali tom sportskom događaju obezbede punu sigurnost pre, za vreme i posle održavanja utakmice.- Našim fudbalerima želim uspeh i pobedu, ali ih, pre svega, molim da se bore za grb i zastavu Srbije i poručujem da ću ih, bez obzira na to da li će pobediti ili izgubiti, kao predsednik Vlade sačekati i poželeti im mnogo novih pobeda u budućnosti - navodi se u pismu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track