VUČIĆ: Nijedan strani ambasador neće voditi politiku Vlade Srbije
Foto: Beta

O budućnosti Srbije odlučuju građani

VUČIĆ: Nijedan strani ambasador neće voditi politiku Vlade Srbije

Politika -

Nijedan strani ambasador neće voditi politiku Vlade Srbije, izjavio je večeras premijer Aleksandar Vučić, dodajući da je to zato što je Srbija svoja, suverena i nezavisna, a o njenoj budućnosti odlučuju građani.

"Znam da bi mnogi voleli slabu vladU, a pre svega slabog Vučića, ali po prvi put mi kao zemlja počinjeno da pobeđujemko i zato niejedan ambasador neće voditi politiku naše vlade", rekao je Vučić gostujući na RTS.

Strateški cilj Srbije je da bude evropskom putu, dodao je.

"Mi želimo da pripadamo tom društvu, to ne krijemo, ali želimo i najbolje moguće odnose s Rusijom, ali istovremeno imamo najbolje odnose s Kinom. Mi uostalom ne bismo imali ni ovaj rast ni ovakve javne finansije, da Kinezi nisu uzeli Železaru, i hvala im na tome", naveo je Vučić.

Kraj vlasti Merkelove bio bi kraj Evrope kakvu poznajemo

Može se lako desiti da bi kraj vlasti Angele Merkel naredne godine značio i kraj Evrope kakvu znamo i Evropske unije, ocenio je večeras on.

Na pitanje može li da zamisli da bi Merkelova naredne godine mogla da izgubi izbore, te kako bi to uticalo na budućnost Evrope, Vučić je rekao da je to sasvim moguća opcija, te da bi to svakako značilo kraj Evrope kakvu sada vidimo.

Nama na Balkanu, dodao je, to bi bio poseban hendikep, jer, kako je naveo, "imali smo istu svi ovde adresu i nekoga ko će da nas pozove i pomogne, a ko će da nas pozove ako se odnosi u Evropi promene.

"Vidimo da se mnogi raduju da ona izgubi, ali ja neću da se radujem, jer ona nas spasila sukoba i nemira kad je počela kriza s migrantima i kad se ovde pretilo sankcijama", rekao je Vučić i dodao da on jeste lojalan Merkelovoj, ali da tu nije reč o lojalnosti, već je to pitanje racija.

"Ona je mnogo uložila u Evropu, oni imaju suficit veći nego sve druge zemlje Unije, oni su najjača zemlja u Evropi, to jednostavno nije za poređenje. A što se nekome ljulja vlast ne znači uvek da će se završiti gubitkom izbora", zaključio je.

Foto: Beta
Foto: Beta

Želimo što bolje odnose sa Hrvatskom

Što se tiče odnosa sa Hrvatskom premijer je rekao da će Vlada Srbije uložiti sve napore da ostvaqri što bolje odnose sa Hrvatskom.

-Nikome nećemo da pretimo, jer nam je obostrani interes da imao što veću razmenu, ali znaćemo da štitimo naše nacionalne i državne interese - rekao je premijer.

rekao da poznaje lidera HDZ-a Andreja Plenkovića, da je to ozbiljan čovek i da će s njim, i predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović Srbija gledati da izgradi najbolje odnose.

"Želimo da imamo što veću razmenu. Danas se ona približava milijardi, a bila je oko 460 miliona. I to je obostrani interes. Gledaćemo da te odnose razvijamo, i po prvi put Srbija nije u podređenom položaju. Nastavićemo da se borimo i da razvijamo našu privredu", rekao je Vučić.

Odgovarajući da li će biti teško u odnosima sa Hrvatskom ako na čelo tamošnje vlade dođe HDZ-ovac Andrej Plenković, premijer Vučić je rekao da će Srbija uložiti velike napore u odnosima sa Zagrebom.

"Nisam veliki optimista jer su Srbi glavna tema u Hrvatskoj. Lakše je bilo odnositi pobede na diplomatskom tlu ranije, dok je bio Milanović, sada će biti teže", rekao je Vučić.

Dobri odnosi sa svima, da se čuje srpski glas

Premijer je izjavio da u SAD na godišnju konferenciju "Klinton fondacije" putuje jer želi da Srbija ima dobre odnose sa svim zemljama, kao i da se čuje srpski glas, te da se time ne opredeljuje za jednog od dva američka predsednička kandidata.

- Hoćete li da imamo dobre odnose sa budućim predsednikom SAD, ko god to bude, ili ne - upitao je Vučić.

On je, upitan sta je cilj njegove posete SAD, rekao da je njegov posao da uspostavlja najbolje odnose sa svim zemljama u svetu, te da želi da se u SAD čuje i srpski glas.

- Borimo se da ne izgubimo 5:0 kao ranije, već da bude nerešeno - rekao je Vučić.

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

Na Savamalu sam stavio tačku

Što se tiče slučaja Savamale, premijer kaže da je na to stavio tračku, te da će političke poteze povući nakon što sud donese odluku o tome ko je kriv za taj slučaj.

Upitan zna li se sada ko je odgovoran za rušenje u Hercegovackoj ulici u Beogradu, Vučih je najpre primetio da novinare, pa i RTS, uglavnom interesuju politicki simboli, jer to, kako je naveo, može da destabilizuje vladu, i jer se Srbiji ne sme dozvoliti da ide ovako brzo.

"To vam je kao kod helikoptera, a u celom svetu padaju helikopteri i niko od toga ne pravi takvu priču", primetio je Vučić.

Postoji, naime, kako je objasnio, krug ljudi koji je karijere gradio na helikopteru i koji jedino mogu da građanima ponude mržnju prema njemu i da naprave skandal, dodajući i da su mnogi spolja uložili dosta novca da od toga naprave slučaj.

"Vi ste, međutim, moram to da kažem, zaboravili, kad ste pitali ko je rušio u Hercegovačkoj, da kažete šta je tamo rušeno, a ja vam odmah kažem da je tamo napravljena glupost, jer to je trebalo uraditi u sred dana i u skladu sa zakonom. Jer to se dešava svakog dana po celom svetu, ali malo ko u to ulaže milione evra da bi time pokušao da ugrozi stabilnost grada i zemlje", primetio je Vučić.

To, kako je naveo, čine oni koji ne mogu ništa da mu kažu ni u vezi s poštenjem, ni s uspesima vlade, ni u vezi s marljivošću, posvećenošću...

Na opasku da onda treba da stavi tačku na taj slučaj, premijer je poručio: Ja sam stavio, a vi grešite misleći da ćete da me uvučete u to da kažem ko su krivci.

"To treba da kaže tužilaštvo, a tek onda sledi suđenje, pa će sud reći da je neko kriv. A moje je da ppsle toga donesem politicke odluke i doneću ih. Neću međutim da vršim pritisak na tužioce i na sudije, niakd nisam pozvao nijednog sudiju. I tačak oko tog slučaja", porucio je Vučić.

Raspakivanje Dejtonskog sporazuma pravi problem svima

Premijer Aleksandar Vučić upozorio je večeras da onaj ko pokušava da "raspakuje" Dejtonski mirovni sporazum, pravi problem svima bez obzira što, kako je rekao, taj sporazum nije idealan.

“Plašim se svega i svačega ako to neko bude pokušao. Srbja ima obavezu kao potpisnicima Dejtonskog sporazuma, ali i zato jer ima svoj narod preko Drine. Zato je naše da uradimo sve da smanjimo tenzije”, rekao je premijer gostujući na RTS-u.

Srbija podsetio je Vučić, nije podržala referendum, ali joj, kako je rekao, ne pada na pamet da se meša.

To je, kazao je, racionalno i po tom pitanju su jedinstveni predsednik Srbije i Vlada Srbije.

“Naša zemlja je dala racionalan, ozbiljan i odmeren odgovor”, naveo je premijer napomenuvši da postoje stvari o kojima ne može da govori javno.

Za Srbiju je istakao je, stabilnost od sustinskog znčaja.

“Onaj ko proba da otpakuje Dejtoski mirovni sporazum taj pravi veliki problem svima bez obzira što taj sporazum nije idealan”, naveo je premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track