VUČIĆ: Nisam blizu da se kandididujem, Saša Janković nema prava da se bavi politikom
Foto: Marina Lopičić

Poruke premijera iz Indije

VUČIĆ: Nisam blizu da se kandididujem, Saša Janković nema prava da se bavi politikom

Politika -

BEOGRAD - Po zakonima Srbije zaštitnik građana nema prava da se bavi politikom i trebalo je da podnese ostavku pre dve godine kada je time počeo da se bavi, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"I to što će da je podnese mesec dana pre kraja mandata nije fer. Bilo bi fer da je to uradio pre dve godine, kada je počeo da se bavi politikom. Sada se pokazalo da smo sve vreme bili u pravu, da smo govorili istinu o kakvim je prevarama reč", rekao je Vučić u intervjuu za televiziju Prva.

Vučić je upitao i medije kako je moguće da svi prećute kada je Janković rekao da neće podneti ostavku i kada to obrazloži činjenicom da ni predsednik Republike ili neko drugi od funkcionera vladajuće partije neće da podnese ostavku."Ne želite da poštujete zakon kada su u pitanju neki drugi, a insistirate na nečemu gde zakona nema kada je u pitanju Vlada Srbije. Po zakonima Republike Srbije zaštitnik građana nema pravo da se bavi politikom", poručio je Vučić.

Na pitanje novinara da li smatra da Janković nije dobro obavljao svoj posao zaštitnika građana, Vučić je odgovorio da je to besmisleno pitanje, jer "ne da ga nije dobro obavljao, nego ga nije uopšte obavljao"."On je obavljao svoj politički posao", rekao je Vučić.

Premijer je konstatovao da su najavljeni kandidati opozicije za predsednika Republike, Vuk Jeremić i Saša Janković, poznati već dve godine i da sve to vreme zloupotrebljavaju svoju funkciju zarad ličnih političkih interesa."I ranije sam govorio da jedan od dosovskih kandidata sve vreme zloupotrebljava državne institucije, iako smo svi znali šta radi i čime se bavi. Reč je o (zaštitniku građana Saši) Jankoviću", rekao je Vučić.Prema njegovim rečima, Janković sve vreme koristi instituciju zaštitnika građana kao predstavnik Demokratske stranke i nekih drugih stranaka "zarad, što je još gore, ne partijskih niti grupnih, već ličnih političkih interesa".

On je ocenio i da su Jeremić i Janković apsolutni favoriti, imajući u vidu, kako kaže, pažnju javnosti koju imaju, činjenicu da nikada niko nije smeo da ih napadne i da ni o jednom ne sme da se kaže loša reč."Oni su kao svete indijske krave. O njima nemojte da kažete ništa makar svima bilo očigledno o čemu se radi. Svi ćemo da se pravimo blesavi da nam neko društvo ne bi reklo da si na drugoj strani", ukazao je on.

Vučić je rekao da to pokazuje "koliko je novca na toj strani, koliko je spoljna moć na toj strani"."Imamo hendikep da se oni bave time mesecima i godinama. Jedan je izmišljao da se kandiduje za UN, a videli smo rezultat, ne bi li podizao sopstvenu popularnost na račun svoje države. Drugi je izmišljao da se bavi jednim drugim državnim poslom, iako se time nije bavio. Zamislite da ako uzmem i svakom u inostranstvu govorim o kandidaturi našeg predstavnika i ničim drugim se ne bavim, bilo bi smešno", uveren je on.

Dodao je i da je Vojislav Šešelj ozbiljan kandidat, i da SNS još nema svog kandidata.Premijer je naglasio i da neki pokušavaju da iskoriste predsedničke izbore ne bi li pobedili na njima i srušili Vladu Srbije, i na taj način državu vratili u kolotečinu prošlosti, "da bi nas vratili u jedno loše vreme, vreme hiperinflacije, ogromnog deficita, na minus u rastu".

Upitan da li razmišlja da podrži Tomislava Nikolića, Vučić je istakao da je predsednik dobro radio svoj posao, a da ljudi vole to da potcenjuju."S druge strane znamo mnoge koji bi se tom vešću rastužili i obradovali. U svakom slučaju odluku ćemo doneti zajedno i pokušati da se suprostavimo favorizovanim kandidatima, i njihovom ogromnom novcu i medijskom uticaju", poručio je on.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Na pitanje da li razmišlja da se kandiduje, Vučić je kazao da takva odluka nije ni blizu i da ne bi da spekuliše o tome u ovom trenutku.

On je dodao da je posao koji obavlja nešto što ga ispunjava maksimalno, nešto čemu je posvećen.Kazao je da je to radio s velikom ljubavlju, ogromnim ponosom.Dodao je da, na primer, da ni novinari nisu mogli da ga stignu radeći 14 sati dnevno, a da je morao, kao u Indiji, da bude skoncentrisan i pripremljen za svaki sastanak.

"To je nešto za šta se živi, da za svoju zemlju uradite nešto, i imam dobre rezultate koje niko ne može da negira, a imaćemo još bolje", objasnio je Vučić.On je istakao da je njegov hendikep što ne može predsedničkim izborima da se bavi ni dvadesetak odsto vremena, koliko se svi drugi bave, i da im time daje ogromnu političku prednost.Na pitanje da li će u subotu, na sednici Predsedništva SNS, biti reči o predsedničkom kandidatu Vučić je najavio da će razgovarati sa članovima oko mnogo drugih stvari i njihovog većeg angažovanja.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"U redu je da sam ja zapustio stranačke obaveze, ali nije u redu da su svi drugi to zapustili, zaboravili i prepustili svima drugima veliku inicijativu. To je moguće osetiti kada vidite da se oni bave nama na najnegativniji način, a ne stižemo ni da odgovorimo. Ako ja nemam vremena neki moraju da imaju vremena", poručio je Vučić.

On je dodao i da dve godine govori da se sve to vreme ulaže ogroman novac u rušenje Vlade Srbije kako više ne bi bila "toliko nezavisna i suverena kao danas"."To čine različite zemlje, o tome sam bezbroj puta govorio. Samo za medijsku akciju u vezi sa Savamalom, za osmišljavanje i organizovanje protesta, potrošeno je više od osam miliona evra, za šta imamo direktne dokaze, sve sa računa", zaključio je Vučić u intervjuu koji je dao Televiziji Prva tokom boravka u Indiji.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: IZAŠLE KVOTE ZA NOVOG PREDSEDNIKA SRBIJE! Ko je sigurica, a ko iznenađenje?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track