Vučić: Odnose Srbije i Hrvatske postaviti na racionalnim osnovama

Premijer Srbije uoči odlaska na inauguraciju hrvatske predsednice

Vučić: Odnose Srbije i Hrvatske postaviti na racionalnim osnovama

Politika -
Odnosi Srbije i Hrvatske su teški, nimalo jednostavni, ni u budućnosti neće biti idilični, rekao je Vučić

ZAGREB - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da odnosi Srbije i Hrvatske treba da budu postavljeni na racionalnim osnovama tako da se svi okrenu budućnosti i da "radeći jedni za druge, jedni s drugima, u stvari radimo za sebe".

"Odnosi Srbije i Hrvatske su teški, nimalo jednostavni, ni u budućnosti neće biti idilični", rekao je Vučić uoči dolaska na inauguraciju nove hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

On je dodao da je odluka o dolasku na inauguraciju bila jedna od težih odluka u njegovom mandatu.

"U izbornoj kampanji u Hrvatskoj bilo je mnogo izjava koje nismo doživeli na najbolji mogući način i koje nisu bile popularne u Srbiji. Zato nije bilo lako doneti tu odluku. U Srbiji i Hrvatskoj, uvek kada biste rekli nešto protiv onoga drugog, dobijali biste na popularnosti i zato su svi, čini se, vodili računa da iz toga ne pokušaju napraviti neki iskorak, iskorak u budućnost. Činili su to da bi sačuvali svoje biračko telo i povlađivali strastima i emocijama. Moja je odluka racionalna, donesena je posle ozbiljnog razmišljanja, pre svega razmišljanja o budućnosti Srbije, o tome šta je to što nas čeka u regiji", rekao je Vučić za "Jutarnji list".

Vučić je podsetio i da se Hrvatska bez obzira na to što članica EU, nalazi na istome mestu gde se nalazila i pre.

"Moramo živeti zajedno s Hrvatima, u budućnosti ćemo živeti zajedno, pored Hrvata, jedni s drugima, jedni pokraj drugih. Zato je vrlo važno živeti u što je moguće boljim odnosima, da ono o čemu se ne slažemo stavimo na papir, da s tim nemamo problem i da možemo reći: postoje razlike, postoje problemi, ali probleme ćemo rešavati mirnim putem, u dobroj veri, nastojeći sarađivati što je moguće više", rekao je srpski premijer.

Prema njegovim rečima, ekonomska saradnja dve zemlje mogla bi mnogo toga doneti i jednoj i drugoj, jer to što Hrvatska može dobiti mnogo više iz EU fondova, moglo bi biti još i više ako bi se zajednički radilo, ako bi zajednički predstavljali svoja tržišta.

"I mi pripadamo evropskom tržištu, ali kada bismo se, kao pojedinačne zemlje, bilo gđe pojavljivale zajedno, kada bismo se zajedno pojavljivale na trećim tržištima, postigli bismo mnogo bolje rezultate", smatra Vučić.

Odlukom da dođem u Zagreb na inauguraciju predsednice Grabar Kitarović, dodao je Vučić, želim reći svima iz Hrvatske koji su investirali u Srbiju da su dobrodošli, da je njihov biznis u Srbiji siguran, da želimo što više hrvatskih investitora i hrvatskih ljudi da dolaze u Beograd i Srbiju.

Kao što, naravno, želimo rešiti i sve one probleme koji postoje u prošlosti, ali i one koje ne možemo, jer i o njima treba razgovarati, a pre svega, valja se okrenuti ka budućnosti, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da pošto je ovo ujedno i njegov prvi dolazak u Zagreb otkako je na mestu predsednika Vlade Republike Srbije, da li to vidi i kao priliku da se poprave hrvatsko-srpski odnosi, Vučić je kazao da u to nema nikakve sumnje.

"Ne činim to jer se nikome ne želim dodvoravati. Moja je rečenica jednostavna: Idem u Zagreb s porukom mira i saradnje, želim da imamo što je moguće bolje odnose. Ako neko misli da mi je namera vraćati se 20 ili 60 ili 70 godina u prošlost, stotinu godina u prošlost, želim da zna da nije tako. Nemam ništa protiv da se i o tome govori, ali moja je želja da odgovorimo na pitanje što ćemo raditi u sledeće četiri godine, sledećih deset ili 20 godina. Mislim da je to od mnogo veće važnosti i za srpski i za hrvatski narod, kaže srpski premijer.

"Kao što ste možda primetili, kod mene nema grča ili, kako biste vi to rekli, teže reči za hrvatske dužnosnike. Uvek vodim računa da ne povredim izraženu volju hrvatskog naroda, građanina Hrvatske, jer je suverena volja hrvatskog naroda za nas vrlo važna i mi ćemo je uvek poštovati", naveo je Vučić.

Prema rečima srpskog premijera, čak i tamo gde nemamo probleme, mi ih napravimo, jer su kod nas politički, psihološki i emocionalni problemi najveći, a ako budemo uspeli stvari suštinski postaviti, u racionalne okvire, mislim da smo rešili dobar deo problema.

""Naravno da problema ima. Hrvati će uvek reći: to je problem nestalih osoba. Mi ćemo reći: to je problem imovine i položaja Srba u Hrvatskoj. Reći će se da postoje problemi s granicom, ali svi imamo problem s granicom"", rekao je Vučić.

Ali hajde da kažemo da uvećamo našu trgovinsku razmenu, hajde da se negde pojavimo i ponudimo zajedničke turističke pakete koji nisu samo letnji pa ćete videti koliko ćemo tako više turista i jedni i drugi privući. Ili, da zajednički izlazimo na treća tržišta s proizvodima naših industrija.

"Nije istina da se to ne može. Mi smo zemlja na putu ka EU i s Hrvatskom možemo sve usaglasiti. Hiljadu stvari možemo raditi zajedno, možemo otvarati vrata jedni drugima. Govorim o velikim infrastrukturnim projektima koje smo zajednički mogli uraditi", istakao je on.

Vučić je izrazio zadovoljstvo činjenicom što će s albanskim premijerom Ramom zajedno u Briselu insistirati da Evropa pomogne u gradnji železničke pruge i autoceste Beograd - Tirana.

Srpski premijer je postavio pitanje kako je moguće da se Srbija o takvaim stvarima lako može dogovoriti s Albanijom, a nije moguće da se o takvim stvarima ne može dogovoriti sa Zagrebom?

Zar mislite da put prema Istoku nije važan, kao što neki u Srbiji misle da put prema Zapadu nije važan, upitao je Vučić.

Komentarišući pitanje da je hrvatski premijer Zoran Milanović pre nekoliko meseci otkazao posetu Beogradu zbog slučaja Šešelj i da li su stajali razlozi otkazivanja te posete, Vučić je odgovorio da poštuje odluku hrvatskog premijera, ali da je jasno da Šešelj u Srbiju nije vraćen da bi pomagao ovdašnjoj vlasti, pogotovo ne stranci koju vodi. Naprotiv, kako je objasnio Vučić, to je učinjeno iz potpuno drugih razloga, tako da je bilo pomalo smešno opravdavati se zašto je neko pokušao rušiti i njega i Vladu koju vodi.

"Mislio sam da bi bilo smešno takvo što dodatno objašnjavati. Bilo je to vreme izborne kampanje u Hrvatskoj. Ali mislim, ipak, da takvu priliku za razgovore s brojnim svetskim zvaničnicima nikada ne treba propuštati. Naravno, gospodin Milanović je imao svoje razloge i ja to poštujem", naveo je premijer.

Na pitanje koliko je Šešeljev povratak u Srbiju važan za politička zbivanja uu Srbiji i dali misli da se u Hrvatskoj preuveličava njegov uticaj, Vučić je odgovorio da ga ne bi potcenjivao.

"Ne bih potcenjivao kod Srba, kao ni kod Hrvata, pristup - lako ćemo sa svim problemima, pristup "easy escapea" iz svih teških problema", dodao je Vučić.

Pričama iz socijalne demagogije, smatra on, uvek ćete se najlakše nasloniti na emocije naroda, a da ustvari ne ponudite ništa. To lako prolazi i u Srbiji i u Hrvatskoj, kazao je on.

"Ne mislim da je Šešelj prjetnja za bilo kakav napredak Srbije ili njenu budućnost, jer on nema tu političku snagu, ali nikada ne bih potcenjivao ideje u obe naše zemlje koje govore: dajte nam lakše, jednostavnije rešenje u ekonomiji, nemojte da idemo težim putem. Pa se na to još doda da malo mrzimo Hrvate ili da mrzimo Srbe, zavisno o tome na kojoj smo strani. I eto vam ‘izvanredne politike’ i ‘odličnog rezultata’", objasnio je Vučić.

On je dodao da je to najlakše ponuditi i prodati narodu i zapitavši, da li je to, međutim, najbolje, najukusnije jelo, istakao da - nije.

"Varaju se svi koji misle da su laka rešenja najbolja ili rešenje u kojima nudite mržnju prema drugom. Svađa s nekim drugim nikome nije donela dobro", rekao je Vučić.

(Jutarnji list/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track