Vučić: Predlog budžeta za 2015. u Skupštini do 10. decembra
Foto: Dado Đilas

Predviđene značajne uštede

Vučić: Predlog budžeta za 2015. u Skupštini do 10. decembra

Politika -
Neće biti smanjenja socijalnih davanja, kao ni dodatnih smanjenja u prosveti i zdravstvu, poručio premijer

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se predlog budžeta za 2015. naći pred poslanicima u Skupštini Srbije do 10. decembra, a da će njime biti predviđene značajne uštede, ali ne i smanjenje socijalnih davanja niti nova smanjenja u zdravstvu i prosveti.

Vučić je rekao da će pojedina ministarstva imati veoma značajna smanjenja troškova u iznosima od devet do 20 odsto, što će značajno smanjiti deficit. On je naveo da neće biti smanjenja socijalnih davanja, kao ni dodatnih smanjenja u prosveti i zdravstvu, navodeći da, na primer, Ministarstvo kulture ne može imati smanjeni budžet zbog svojih obaveza prema RTS i RTV.Neće se štedeti na velikim projektimaVučić je rekao da će budžet za 2015. morati da postavi temelj za suštinske reforme kako bi u 2016. Srbija imala bolje rezultate. Vučić je novinarima rekao da je na današnjem sastanku sa ministrima i direktorima javnih preduzeća u Srbiji razgovarano, pre svega o rashodnoj strani budžeta za 2015. i o tome kako da se više uštedi, istakavši da su prihodi i u 2014. bolji nego što se očekivalo. Vučić je rekao da će današnjem sastanku, na kojem će se razgovarati o budžetu, prisustvovati i predstavnik MMF-a za Srbiju Kim Daehang, navodeći da je to ključni budžet koji će morati da bude suštinski reformski kako bi se u 2016. ušlo sa boljim uspehom.

Vučić je ponovio da su i "konzervativne procene MMF" da će Srbija 2017. imati manji deficit i veći rast.Govoreći o uštedama u pojedinačnim ministarstvima, Vučić je rekao da u nekim ministarstvima neće moći da se smanji budžet, ali da, recimo ministarstva odbrane, poljoprivrede, unutrašnjih poslova, saobraćaja, za rad, imaju značajna smanjenja koja se u nominalnom iznosu kreću od devet do 20 odsto, što će, kako je rekao, značajno smanjiti deficit.

Aranžman sa MMF

Vučić je rekao i da će se u budžetu ići sa "nešto potcenjenim prihodima", navodeći da je siguran da će Srbija, i uz sve probleme koje imamo, imati uspešnu 2015. Navodeći da će se predlog budžeta za 2015. u Skupštini Srbije naći do 10. decembra Vučić je rekao da se sada prvi put kasni jer je napravljen aranžman sa MMF-om i da više nema "igre oko budžeta i pisanja svega što nekome padne na pamet".

Vučić je rekao i da se socijalna davanja neće smanjivati i da neće biti dodatnih smanjenja u prosveti i u zdravstvu.Prema njegovim rečima, neće se štedeti ni na velikim projektima, između ostalog, tako što će se praviti javno-privatna parternstva i koncesije. "Gledamo da ne opterećujemo javni dug i to će biti suština našeg ponašnja u 2015", rekao je Vučić.Rešenje za Železaru, FAP, Prvu petoletku...Vučić je rekao da najkasnije do 10. januara očekuje rešavanje pitanja smederevske Železare i da tada oni koji pobede na tenderu, uđu u fabriku. On je dodao da do tada očekuje i rešenje za hemijsku industriju, ubrzo i rešenje za FAP, kao i za Prvu petoletku u Trsteniku."Ugašenu industriju ćemo u 2015. podići na noge", rekao je Vučić.Srbija mora da reši problem nenaplativih potraživanja od strane banaka jer se ne može krenuti u veliki rast ako banke ne budu davale više novca građanima i firmama, rekao je Vučić. "Zato su ovi predmeti koje smo rešavali prethodnih dana i neki koje ćemo rešavati narednih dana toliko važni", rekao je Vučić.

O rekonstrukciji vladeUpitan o rekonstrukciji Vlade, Vučić je rekao da je i danas sa ministrima razgovarao o tome koliko će novca da uštede, a ne koliko će da potroše, navodeći da je lako trošiti novac, a teško ozdraviti srpsku ekonomiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track