VUČIĆ NA SAMITU U KINI: Pruga Srbija-Mađarska gradiće se već ove godine
Foto: Vlada Srbije

Samit šefova Vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope

VUČIĆ NA SAMITU U KINI: Pruga Srbija-Mađarska gradiće se već ove godine

Politika -
SUDŽOU - Samit šefova Vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u gradu Sudžou predstavlja veliku priliku za Srbiju, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić, dodavši da će na tom Srbija potpisti najveći broj sporazuma.
1 / 5 Foto: Vlada Srbije

Na današnjem samitu u Kini premijer te zemlje Li Kećijang poručio je da izgradnja brze pruge Srbija-Mađarska počinje već ove godine.

"Samit je velika prilika za Srbiju. Mi smo kao zemlja počastvovani, dobio sam priliku da govorim pred predsednikom Kine Sji Đinpingom i premijerm Li Kećijangom, predstaljajući Srbiju i to govori o, ne mogu da kažem privilegovanom, ali veoma dobrom položaju Srbije u Kini", rekao je Vučić.

On je naveo da je Srbija zahvalna i poštuje Kinu i dodao da je očigledno "da i oni poštuju našu politiku i prijateljstvo prema NRK, ali i to što se ponašamo kao nezavisna i suverena zemlja".

"Mi smo zemlja koja ovde potpisuje najviše sporazuma", rekao je premijer, dodavši da se radi o saradnji u oblasti energetike, putne i žlezničke infrastrukture, poljoprivrede, turizma. "U svim oblastima zelimo da unapredimo našu saradnju", naglasio je Vučić.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Najavljeno je potpisvanje Memoranduma o razumevanju u vezi sa smederevskom železarom sa jednom kineskom kompanijom, premda model za sad nije poznat, razgovaraće se i u o učešću kineskih streane u izgradnji pojedinih deonica na Koridoru 11, izradnji termoelektrane koja će koristiti otpad kao gorivo, kao i ugovora o izvozu junećeg mesesa iz Srbije. Očekuje se i potpisivanje ugovora o modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta.

U četvrtak će Vučić u Pekingu razgovarti sa najvišim kineskim zvaničnicima. Vučić je trodnevnu posetu Kini započeo jutros obilaskom Industrijskog parka u gradu Sudžou i poseti fabrici autobusa Hajger (Higer). Inače, Sudžou industrijski park osnovan je 26. februara 1994. godine, kada su Kina i Singapur potpisali sporazum o zajedničkom razvoju ove administrativne regije.

Ideja za uspostavljanje ove saradnje bila je prenos pozitivnih iskustava ekonomskog razvoja Singapura, pre svega kroz ekspertizu urbanog planiranja i korišćenja softverskih tehnologija.

Administrativni odbor industrijskog parka Sudžou (SIPAC) bio je glavni kineski organ koji reguliše park, uključujući sva administrativna pitanja kao što su regulacija resursa, odobrenja, dozvole, kao i biznis usluge i koordinacija sa srodnim vladinim odeljenjima ili agencijama na različitim nivoima. Takođe, bio je odgovoran za odobravanje investicionih projekata, planiranje i regulisanje korišćenja zemljišta, razvoj izgradnje, tokove saobraćaja, kao i zaštitu životne sredine.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Čitava regija obuhvata ukupnu površinu od 288 kvadratnih kilometara, od čega oblast kinesko-singapurske saradnje pokriva 80 kvadartnih kilometara sa populacijom lokalnog stanovništva od 1,2 miliona, navedeno je u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijma.

Zajednički Savet, predvođen kineskim potpredsednikom Vlade i zamenikom predsednika Vlade Singapura, sastaje se svake godine kako bi se utvrdile smernice razvoja industrijskog parka.

Najveći investitori prisutni u industrijskom parku su: Filips, Nokia, Isola, Samsung, Hitači, Fudžicu, Dajmler Krajsler, Hanivel, BP, ZF, Total, Danone, Micubiši, Carfure, Boš, BASF, Džonson i Džonson. Priliv stranih direktnih investicija je dostigao oko 80 milijardi američkih dolara. BDP se kreće oko 30 milijardi američkih dolara na godišnjem nivou.

Do 2012. u industrijski park ulaganja je imalo više od 86 kompanija sa liste "Fortune 500". Najzastupljeniji sektori su: elektronika, mehaničko-elektronska integracija, farmacija, hemikalije, precizni inženjering i industrija novih materijala.

Nemačka pokrajina Baden-Virtemberg sprovela je studiju o mogućim sinergijama i potencijalnim poljima saradnje sa Sudžou industrijskim parkom, sa namerom da se iskoriste ogromni potencijali za saradnju. Tokom popodneva premijer Vučić prisustvovaće Četvrtom samitu šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ), koji se održava u kongresnom centu Taihu u kineskom gradu Sudžou.

Vučić: Srbija vodeća u regionu po projektima sa Kinom

Otvarajući skup kineski premijer Li Kećiang rekao je da trgovinska razmena Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, uprkos ekonomskoj krizi u svetu, beleži rast, kao i da postoji veliki potencijal za dalje unapređenje ekonomskih odnosa. Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Vučić je kazao da je Srbija vodeća zemlja u tom delu Evrope u realizaciji infrastrukturnih projekata sa Kinom. Obraćajući se učesnicima Ekonomsko-trgovinskog foruma, Li je naglasio da je veliki broj kineskih kompanija raspoložen da investira u zemljama centralne i istočne Evrope, kao i da Kina želi da kompanije iz tih zemalja više investiraju u Kini. "U Srbiji sam nedavno prisustvovao otvaranju mosta i to je prvi veliki projekat u zemljama centralne i istočne Evrope. Želimo da ih bude više", rekao je Li, prenosi se u sopštenju iz Vlade Srbije. U pozdravnom govoru na Samitu, Li je istakao da će saradnja Kine i zemalja centralne i istočne Evrope uneti novo svetlo i da mora biti usmerena na budućnost.

Vučić je govoreći na Samitu istakao da je Srbija među prvim zemljama koja se kandidovala da bude korisnik kreditne linije od 10 milijardi dolara za unapređenje saradnje Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope. "Projektima izgradnje energetske i saobraćajne infrasturkture u vrednosti većoj od 1,5 milijardi dolara postali smo vodeća zemlja u ovom delu Evrope u realizaciji infrastrukturnih projekata sa Kinom", izjavio je Vučić.

On je dodao da Srbija podržava inicijativu Kine za jačanje saradnje sa zemaljama centralne i istočne Evrope. "I Srbija želi da, kao punkt na mapi 'Pojasa i puta', postane jedno od važnijih regionalnih trgovinskih čvorišta u ovom delu Evrope. To je za Srbiju i razvojna šansa", rekao je Vučić i dodao da će projekat pruge Beograd-Budimpešta doprineti ostvarivanju transportnog umrežavanja, kao i protoku ljudi i robe, čime će podstaći kreiranje logističkih trasa i distributivnih centara, a dugoročno i pristup novim tržištima.

Obraćajući se šefovima vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, Vučić je rekao da Srbija, u okviru svojih napora da postane članica EU, nastoji da razvija i održava konstruktivne odnose sa susedima i zemljama u regionu Jugoistočne Evrope. Tome je dodao da je srpska Vlada posvećena sprovođenju reformi u cilju jačanja privrede i poboljšanja života građana Srbije. "Činjenica da na Samitu učestvuju većim delom zemlje članice EU, govori u prilog tome da je ovaj vid saradnje neodvojiv od ukupnih odnosa Kine i EU i da predstavlja dodatni mehanizam unapređenja ovog strateškog partnerstva", naveo je premijer Vučić.

(Tanjug/RTS)

Foto: Vlada Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track