VUČIĆ ZA ROJTERS: Srbija posvećena članstvu u EU, ali će raditi na unapređenju odnosa sa Rusijom
Foto: Zorana Jevtić

Premijer dao intervju za Rojters

VUČIĆ ZA ROJTERS: Srbija posvećena članstvu u EU, ali će raditi na unapređenju odnosa sa Rusijom

Politika -

BEOGRAD - Srbija je posvećena članstvu u Evropskoj uniji, ali će raditi naporno kao bi unapredila odnose sa Rusijom, tradicionalnim saveznikom, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"Srbija je na evropskom putu i to je naš strateški cilj. Želimo da naše društvo bude oblikovano prema najrazvijenijim zapadnoevropskim zemljama", rekao je Vučić u razgovoru za britansku agenciju Rojters.

Rojters navodi da se Vučić danas u Moskvi sastaje sa ruskim predsednikom sa kojim će razgovarati o trgovinskim odnosima i vojnoj saradnji i podseća da je Rusija prošle godine donirala Srbiji šest aviona MiG-29, a da Vučić sada namerava da pregovara o kupovioni raketa zemlja - vazduh.

RATOVI ZVEZDA: Vučić uzvraća udarac! Oni su dali podršku predsedničkim kandidatima

"Razgovaraćemo i o ekonomskoj saradnji sa Rusijom, želimo da privučemo više investitora", rekao je Vučić.

Britanska agencija navodi da će predstojeći predsednički izbori u Srbiji, na kojima je i Vučić kandidat, biti test popularnosti za njega lično, kao i za njegovu Srpsku naprednu stranku, ekonomske reforme i nastojanja da se zemlja preibliži EU.

Podsećajući da su ovlašćenja i zadaci predsednika i premijera u Srbiji jasno razgraničena, Rojters ukazuje i na to da su mnogi u Srbiji, koja očekuje da završi pregovore o članstvu u EU do 2019. godine, skeptični prema tom bloku i na zapadne zemlje gledaju kao podržavaoce bombardovanja 1999. godine.

S tim u vezi Vučić kaže: "Moramo da pokažemo običnom svetu šta činimo zajedno (sa EU). Moramo da pokažemo konkretne puteve i konkretne projekte", rekao je Vučić.

Britanska agencija navodi da Zapad smatra da je integracija Zapadnog Balkana način da se stabilizuje region posle godina ratova i ekonomskih potresa, ali da se Rusija protivi integraciji regiona, uključujcuhi Srbiju, u NATO i EU i nastoji da proširi svoj uticaj.

Premijer je rekao i da Srbija nastoji takođe da unapredi ekonomsku saradnju sa Kinom.

Kako je rekao, očekuje da kineska privatna aviokompanija počne sa letovima na relaciji Peking-Beograd.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 6.epizoda: Ovo je novi jastreb u srpskom jatu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track