Vučić sutra sa radnicima Železare
Foto: Beta

U poseti Smederevu

Vučić sutra sa radnicima Železare

Politika -
Spremni smo da pomognemo svakom ko bi preuzeo Železaru ozbiljnim finansijkim sredstivma i na sve druge načine. To nije samo interes 5.200 porodica Smedereva i smederevskog okruga već i cele Srbije, poručio je premijer

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obići će sutra Železaru Smederevo, gde će sa 5.000 radnika razgovarati o budućnosti Železare i privrednom oporavku Smedereva i cele Srbije.

Kako je saopštila Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije, Vučić će potom obići gradilište proizvodnog pogona finske kompanije PKC. Krajem januara 2012. godine Železaru Smederevo je preuzela država pošto ju je vlada otkupila za jedan dolar, a nakon što se američka kompanija Ju- Es Stil povukla, jer je poslovala sa gubiima.

Ju-Es stil" je 2003. godine kupio smederevsku Železaru, tadašnji Sartid u stečaju. Smederevska Železara imala je učešće od pet odsto u ukupnoj proizvodnji Srbije i oko 14 odsto učešća u izvozu, a zapošljava oko 5.500 radnika.

Ovaj nekada najveći gigant ima pogone i ogranke u Smederevu, Šapcu i Kučevu, a bavi se proizvodnjom i prodajom toplo i hladno valjanih proizvoda, kao i belog lima u obliku namotaja i ravnih limova.Kada je pre tačno mesec dana premijer Vučić obišao smederevsku Železaru rekao je da se Vlada Srbije bori i da se nada da će uspeti da nađe rešenje.

Razgovaramo, kako je rekao, sa američkim ESMARK-om i sa kompanijama iz Ruske Federacije i Indije.“Nisu laki razgovori ali daćemo sve od sebe da to uradimo jer nam je to veliki nosilac BDP-a i industrijske proizvodnje i daje ogroman broj zaposlenih”, kazao je Vučić istakavši da je država spremna da pomogne svakom ko želi da je preuzme.

Pronalaženje strateškog partnera za Železaru je teško, rekao je tada premijer i dodao da to znaju i radnici. Podsetio je da se ogroman broj železara u zapadnoj Evropi i na istočnom tržištu zatvara.

"Spremni smo da pomognemo svakom ko bi preuzeo Železaru ozbiljnim finansijkim sredstivma i na sve druge načine. To nije samo interes 5.200 porodica Smedereva i smederevskog okruga već i cele Srbije", poručio je Vučić.

Rekao je i da Srbija traži garancije da nakon prodaje Železara neće biti zatvorena, a ljudi otpušteni.Ponovio je da će Srbija, ako treba, doplatiti da bi neko uzeo Železaru, kako radnici ne bi ostali bez posla, i istakao da, kada radi, ta firma učestvuje u punjenju budžeta sa 0,7 odsto.

Tom prilikom premijer je u industrijskoj zoni u Smederevu prisustvovao polaganju kamena temeljca za finsku fabriku PKC.Reč je, naime, o hali od 20.000 kvadrata koju će grad Smederevo izdavati u dugoročni zakup kompaniji PKC group iz Finske.PKC Grupa radi projektovanje, proizvodnju i integraciju električnih distributivnih sistema, elektronike i srodnih komponenata za industriju.Ima pogone u Brazilu, Kini, Estoniji, Nemačkoj, Meksiku, Poljskoj, Rusiji i SAD.U 2012. godini zabeležila je prihod od 928,2 miliona evra.Početkom marta PKC grupa je u Smederevu otvorila fabriku kablovskih setova za komercijalna vozila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track