Vučić: Teška vest za nas Medvedev: EU je razlog
Foto: Profimedia

Srpski i ruski premijer o Južnom toku

Vučić: Teška vest za nas Medvedev: EU je razlog

Politika -
Osim gasovoda, dvojica premijera razgovarala o unapređenju srpskog hemijskog kompleksa i poljoprivrednoj proizvodnji i trgovini

BEOGRAD - Odluka o obustavljanju izgradnje gasovoda Južni tok za Srbiju je veoma teška vest - rekao je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić u telefonskom razgovoru sa predsednikom ruske vlade Dmitrijem Medvedevom. Ruski premijer je, sa druge strane, obrazložio da je nedovoljna saradnja zemalja EU razlog za tu odluku.Kako Kurir saznaje, dvojica premijera su se, pored Južnog toka, dotakli i drugih tema i dogovorili susret u prvom kvartalu sledeće godine.- Vučić i Medvedev razgovarali su o svim ekonomskim temama - „Petrohemiji“, „Azortari“ i MSK „Kikinda“, o unapređenju hemijskog kompleksa i poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji i trgovini - navodi izvor Kurira.OtrežnjenjeObustava izgradnje Južnog toka vruća je vest u mnogim stranim medijima. Tako nemački list Zidojče cajtung ocenjuje da je Južni tok otreznio Srbiju, ali i da Rusija pokušava da usmeri Srbiju protiv EU:- Srbija je uvidela da je iz Moskve nisu čak ni konsultovali. Ali ne samo to. Otrežnjujuća je bila spoznaja da u ugovoru o prodaji NIS nije bilo nikakve klauzule o odšteti ili doplati u slučaju da gasovod propadne. Na pitanje kome da se Srbija obrati za odštetu, ruski ambasador Aleksandar Čepurin odgovorio je kratko i pogrešno: EU. A zapravo EU ima veze sa gasovodom samo utoliko što je tražila od Rusije da u tranzitnim zemljama i konkurenti imaju pristup cevima gasovoda - onako kako predviđa evropsko pravo - piše list.Poslednji manevarZidojče nastavlja da je Čepurinov nonšalantni odgovor „poslednji u nizu manevara kojima Rusija pokušava da napujda Srbiju protiv evropskih integracija“. Nemački list ocenjuje i da se pritisak pojačava posebno jer vrednost Srbije u međunarodnoj politici raste od 1. januara, kada Beograd zvanično preuzima predsedavanje OEBS, koji je jedno od glavnih oruđa u prevladavanju krize u Ukrajini. Pri tome, podseća i na vojnu paradu za Putina, zajedničku vojnu vežbu, te posetu ruskog patrijarha. Uz još nekoliko primera, Zidojče cajtung na kraju konstatuje da „moskovsko talasanje protiv EU“ u Srbiji ima sve manje podrške.

I oni razgovarali telefonomNIKOLIĆ I PUTINO Južnom toku i perspektivama energetske saradnje juče je ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao telefonom sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Razgovor je trajao 40 minuta, a oni su razmotrili bilateralnu saradnju i dalji rad u energetskoj sferi u svetlu obustave projekta Južni tok.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track