VUČIĆ ZA REPUBLIKU: Zaustaviti spiralu mržnje, spasti mir
Foto: Marina Lopičić

Intervju za italijanske medije

VUČIĆ ZA REPUBLIKU: Zaustaviti spiralu mržnje, spasti mir

Politika -

RIM - Napetosti koje su se vratile na Zapadni Balkan na najopasnijem su nivou još od kraja ratova iz 90-ih godina prošlog veka, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić za italijansku "Republiku" i istakao da već mesecima na to upozorava i kancelarku Angelu Merkel i premijera Matea Rencija i druge evropske zvaničnike.

Rimski dnevnik navodi da "Aleksandar Vučić, mladi liberalni i evropski orijentisani premijer iz Beograda šalje jasna upozorenja dva dana nakon referenduma Srba u Bosni". Na pitanje čime su isprovocirane ove napetosti, Vučić odgovara da ih provocira "svako ko govori u korist integracije u EU, a onda čeka bilo kakvu priliku da susedima postavlja zamke".

"Pogledajmo referendumsku Bosnu: bosanski Srbi tvrde da su za EU, a pričaju o Bošnjacima na najgori način, a s druge strane ovi tvrde 'mi smo veliki, bosanski Srbi su glupi'. Prekinimo više sa tim međusobnim neprijateljstvima, u ime budućnosti. Sada je između nas više mržnje nego pre 21 godine. Svuda se oseća", naveo je Vučić. Upitan koliko je velika opasnost po Evropu, srpski premijer je rekao da je "veoma velika".

"Rekao sam to sada (predsedniku Republike Srpske Miloradu) Dodiku, Sarajevu, svima. Vremena ponestaje: moramo brzo našim narodima ponuditi svetliju budućnost, inače će ići ka međusobnim sukobima i represalijama. Da bi se zaustavila spirala mržnje i spasao mir potrebna je snažnija ekonomija i dijalog u evropskom duhu", objasio je Vučić.

Predsednik srspke vlade je naglasio da nas "sećanje na 1914. podseća kuda mogu da odvedu napetosti na Balkanu".

"Potrebno je hitno se smiriti. Kada sam ja pokrenuo fiskalnu konsolidaciju u Beogradu niko nije imao poverenja u to, danas imamo stabilne državne račune, primarni suficit po prvi put, privredni rast je skoro tri odsto. Samo će mir, za koji strahujem, spasti budućnost naše omladine istovremeno privlačeći investicije", naveo je Vučić.

On je rekao da je "Tito, iako je bio autoritaran, nama ostavio industrijalizovanu zemlju, proizvođača aviona i automobila, a mi svi iz bivše Jugoslavije smo sve uništili". Na konstataciju novinara "Republike" da Putin podržava bosanske Srbe i pitanje da li se velike sile igraju vatrom na Balkanu, Vučić je odgovorio da "Srbija nastoji da bude suverena i nezavisna".

"Niti američka, niti ruska kolonija. Nije lako, mnoge velike sile imaju interese na Balkanu. I mi imamo pravo da delujemo, a da ne potpadnemo pod uticaj Vašingtona, Moskve, i drugih", naveo je srpski premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track