VUK JEREMIĆ: Evropa više nije glavni međunarodni faktor

Kriza u Siriji neće stati

VUK JEREMIĆ: Evropa više nije glavni međunarodni faktor

Politika -
Evropa više nije glavni međunarodni faktor i osim problema u unutrašnjoj organizaciji susreće se i sa velikim krizama, poput sirijske i ukrajinske, rekao je bivši predsednik Generalne skupštine UN i predsednik Centra za međunarodnu saradnju

Kriza u Siriji neće stati i plašim se da je problem sa izbeglicama u ovom delu sveta tek počeo i da ćemo u narednom periodu imati ne samo mnogo više izbeglica nego i političkih posledica. Taj problem neće biti rešen ovim ili onim evropskim dogovorom kako da se nekoliko desetina hiljada izbeglica sprovede i smesti, istakao je Vuk Jeremić, bivši predsednik Generalne skupštine UN i predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, otvarajući panel-diskusiju "Svet u previranju" na regionalnom seminaru politikologa na Srebrnom jezeru.

Jeremić je dodao da je Evropa pokazala nespremnost da se suoči sa suštinom problema. Evropa, prema njegovim rečima, više nije glavni međunarodni faktor i osim problema u unutrašnjoj organizaciji susreće se i sa velikim krizama, poput sirijske i ukrajinske. On je ocenio da će se sirijska kriza odraziti i na odnose svetskih sila.

- Za nas je pitanje Evrope jedno od najvažnijih pitanja. U širokom geopolitičkom kontekstu ljudi više ne provode vreme razmišljajući šta bi mogao biti evropski doprinos događajima 21. veka, konstatovao je bivši šef srpske diplomatije. Jeremić je, takođe, ukazao da trenutno ne postoji politički apetit glavnih aktera u svetu da se rešava problem izbeglica.

- Islamska država jedini je zajednički neprijatelj tih sila kojima ISIS dođe "kao neka vrsta keca iz rukava", rekao je on, uz opasku da je, uprkos kritikama, američki predsednik Barak Obama mudro postupio ne mešajući se u krizu u Siriji. Jeremić smatra i da je ono što je uradila Rusija dovelo do objektivnih promena. "Može se slobodno reći da se vojni poraz Asadovog režima ne nazire u bliskoj budućnosti, tako da je možda rešenje, koji mnogi spominju, takozvani Dejton za Siriju. On bi se, možda, odigrao u Ženevi, sa ciljem zaustavljanja krvoprolića", smatra Vuk Jeremić.

Komentarišući mlaku reakciju Ujedinjenih nacija u vezi sa ukrajinskom krizom, on je rekao da je "sve to demonstracija impotentnosti", ali i da će UN na kraju morati da učestvuje, makar kroz ratifikaciju mirovnih sporazuma. "Slabost UN kao organizacije reflektuje se kroz sirijsku krizu... Izbori u Sjedinjenim Američkim Državama, na kojima očekujem pobedu Hilari Klinton, neće uticati na rešenje sirijske krize, ali da se geopolitički centar sa Zapada pomeriti na Aziju, na Pacifik i Kinu", zaključio je Jeremić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track