VUK JEREMIĆ U UN: Tražim čast da još jednom služim!
Foto: Dragan Kadić

Predstavio svoj program

VUK JEREMIĆ U UN: Tražim čast da još jednom služim!

Politika -

Imam nepokolebljivu veru u vrednosti Ujedinjenih nacija, vrednosti koje nam pod jednim krovom donosi zakletva "ne ostavljati nikoga", bez obzira na pol, rasu, veru, boju ili nacionalnost, poručio je danas kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić i zatražio podršku država članica UN za obavljanje te važne dužnosti.

“Tražim čast da vam još jednom služim, vodeći se uverenjima da snažan multilateralizam predstavlja najjaču zaštitu protiv globalnih opasnosti sa kojima se suočavamo, da se postojeći resursi UN moraju koristiti efikasnije, kao i da revitalizovane UN treba da budu u centru globalnog upravljanja”, rekao je Jeremić predstavljajući svoju kandidaturu.

Kao mlad čovek, dodao je on, bio sam svedok posledica neuspeha diplomatije, odsustva vladavine zakona i talasa siromaštva.

Borio sam se za demokratiju, ljudska prava i pomirenje, rekao je Jeremić, podsećajući da različitite funkcije koje je obavljao.

"Predsedavao sam Savetom Evrope i imao privilegiju da predvodim napore koji su doveli do konsenzusa u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Kao predsednik Generalne skupštine UN, radio sam naporno da premostimo razlike između razvijenih i zemalja u razvoju, kako bismo mogli da formalizujemo UN - G20 saradnju", istakao je Jeremić.

Foto: Promo
Foto: Promo

Jeremić je naglasio da obezbeđivanje mira, stabilnosti i stalni napredak čovečanstva zahtevaju nove globalne strategije i rešenja, kao i intenzivnu međunarodnu saradnju. Ad hok pluralizam, voluntarizam i neformalne mreže, bez obzira sa kako dobrim namerama, ne mogu biti zamena za snažan i sveobuhvatan multilateralizam u 21. veku, ukazao je Jeremić.

Jeremić dodaje da u centru tog zadatka moraju biti UN: organizacija - jednoglasno podržana, sa sveobuhvatnim legitimitetom i univerzalnim članstvom.

Međutim, rekao je Jeremić, primetne su rastuće kritike da je UN sistem neefikasna i sadrži previše činilaca, kao i da pristup "status kvo" čine UN neprikladnom za svoju svrhu u 21. veku.

Platforma od 53 konkretne mere

“Ponosan sam što pred vas mogu da iznesem detaljnu platformu politike koja sadrži 53 specifične i konkretne mere koje sam spreman da primenim od prvog dana”, rekao je Jeremić i istakao da 9. generalni sekretar UN preuzima funkciju u vreme nestabilnosti koja sve prožima.

Verujem, dodao je Jeremić, da je moguće da se izborimo sa rastućim izazovima, ali samo ako postoji generalno preispitianje kako se vodi preventivna diplomatija i mirovne operacije.

"Verujem, takođe, da nam je potrebna nova generacija UN misija stabilizacije koje se mogu poslati bilo gde gde je potrebno. Detaljno sam izložio u svojoj platformi da bi takve misije trebalo da imaju snažnija pravila angažovanja, bolju opremu i borbenu logistiku, snažnu civilnu komponentu i procedure za brzo regrutovanje osoblja", predočio je Jeremić.

Foto: Promo
Foto: Promo

Težiću, najavio je on, osnaživanju sveobuhvatnih protiv-terorističkih sposobnosti UN, kao i rad na razvoju multilateralnih odgovora na nekonvencionalne pretnje, poput onih koji dolaze iz sajber prostora. Poslednje, ali ne najmanje važno, je činjenica da su dokazi o seksualnom zlostavljanju koje čine pripadnici misija UN strašna mrlja na našoj Organizaciji, upozorio je Jeremić.

"To pitanje mora biti rešeno agresivno, u potpunosti i do kraja", naglasio je on.

Ljudska prava i pomoć izbeglicama

Kao generalni sekretar UN, rekao je Jeremić, svesrdno ću negovati ljudska prava kao suštinu UN i po mom mišljenju, važan element je obezbeđivanje više sredstava Visokom komesaru UN za ljudska prava.Verujem da moramo posvetiti povećanu pažnju ne samo civilnim i političkim pravima, već ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, a posebno boljem obrazovanju, rekao je Jeremić.

Imperativ "Nikada više" mora biti u potpunosti ispunjen u 21. veku. "Kao generalni sekretar, podržaću jačanje sistema UN za rano upozorenje kako bi se sprečio genocid i drugi ratni zločini", rekao je Jeremić.

Jeremić je predočio da su UN decenijama radile na ublažavanju patnje izbeglica i druge populacije pogođene ratnim konfliktima, prirodnim nepogodama i katastrofama. Kao generalni sekretar, dodao je on, radio bih na tome da mobilišem dovoljne resurse delova sistema UN kako bi se obezbedila adekvatna humanitarna pomoć pogođenom stanovništvu širom sveta.

Revitalizacija Sekretarijata UN

Jeremić je rekao da se mora revitalizovati i sam Sekretarijat UN, kao žila kucavica sistema.Kao glavni administrativni radnik UN, posvetio bih sebe tome da dobijemo bolju vrednost za novac država članica, eliminisanje nepotrebnih stvari i obezbeđivanje bolje koherentnosti i kvaliteta.

Foto: Promo
Foto: Promo

Namera mi je, dodao je Jeremić, da se neumorno borim protiv korupcije, prevara i zloupotreba, zaštitom uzbunjivača, jačanjem nezavisnosti i operacija Kancelarije za unutrašnju kontrolu, transparentno predstavljanje budžeta UN.

Kao generalni sekretar UN, najavio je Jeremić, postavio bih kvalifikovane žene na 50 odsto na pozicije podsekretara UN ili na jednake pozicije.

Od prvog dana, dodao je on, stremio bih postizanju jednakosti polova unutar sistema UN. Treba da se ujedinimo u potrazi za odgovornim globalnim liderom, koji će podržati ciljeve i principe Povelje UN i omogući da ova Organizacija zadrži poverenje i maštu čovečanstva, zaključio je Jeremić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track