VULIN: Ako Tirana tuži Srbiju odnosni s Albanijom će se ZNATNO pogoršati
Foto: Marina Lopičić

Akt neprijateljstva

VULIN: Ako Tirana tuži Srbiju odnosni s Albanijom će se ZNATNO pogoršati

Politika -

BEOGRAD - Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je danas da bi se odnosi Srbije i Albanije značajno pogoršali, ukoliko bi Tirana prihvatila da tuži Srbiju za genocid umesto Prištine.

Upitan da komentariše napise u pojedinim medijima, prema kojima bi Kosovo, s obzirom da nije članica UN, a u nameri da tuži Srbiju za genocid, to (hipotetički) moglo da učini posredstvom Albanije, ministar je rekao da bi prihvatanje takve uloge značilo da Albanija nije bila iskrena nakon svih sastanaka na kojima se govorilo o potrebi da dve zemlje sarađuju.

''Nisam siguran pravno da li je moguće ili ne, ali suštinski to je politička stvar'', rekao je Vulin novinarima dodajući da o tome može da govori samo u smislu političke procene. Kako kaže, to svakako ne bi bio akt nekoga ko Srbiji želi dobro.

PRIŠTINA ANGAŽOVALA TIM STRUČNJAKA: Albanija tuži Srbiju za genocid u Tačijevo ime

Ukoliko bi Albanija zaista tako nešto uradila to bi bio akt neprijateljstva i akt zemlje koja Srbiji misli veoma loše i koja o građanima Srbije misli loše, dodao je Vulin.

To bi, kako je ocenio, bio akt zemlje koja misli da treba da se proširi na teritoriju Republike Srbije, što sigurno neće naići na naše odobravanje.

''Voleo bih da međunarodna zajednica, ukoliko se tako nešto desi, vrlo glasno kaže šta je to i na koji način to kvari odnose na Balkanu'', rekao je Vulin.

Na pitanje na koji način bi Srbija mogla da reaguje, Vulin je rekao da treba videti da li će uopšte doći do toga.

''Siguran sam da će naš odgovor biti pažljivo odmeren, ali nećemo ni prećutati. Sigurno neće ostati bez posledica po naše odnose. Morate voditi računa o interesu Srbije, a sigurno nije interes Srbije da se na ovaj način kvare naši odnosi'', rekao je Vulin dodajući da je Srbija to rekla i drugim zemljama u okruženju.

Foto: Dragan Udovičić
Foto: Dragan Udovičić

Na pitanje da li će sud za ratne zločine na teritoriji KiM poslužiti kao paravan kako bi na kraju došlo do tužbe za genocid, Vulin je naveo i da taj sud ne bi smeo da bude paravan i da mu mi prilazimo sa dobrom verom i u nadi da će konačno srpske žrtve dobiti zadovoljnenje i da će biti prepoznate i poštovane, te da će bar uspomena na njih, kroz presude zločincima, biti sačuvane.

''Vrlo često međunarodna zajednica je bežala od svojih obaveza kada je u pitanju istraživanje ratnih zločina na prostoru KiM. Rezolucijom 1244 međunarodna zajednica je preuzela obavezu da utvrdi ko je činio zločin i da zločinci budu kažnjeni. Kao što znate za zločin nad Srbima niko nije kažnjen i kao da nema nikoga ko ih počinio'', primetio je Vulin, podsetivši da je Ramuš Haradinaj na slobodi ne zato što je nevin, već zato što su svi svedoci u njegovom suđenju pobijeni.

Hašim Tači je inače u više navrata prethodnih godina izjavljivao da Kosovo neće odustati od tužbe za genocid protiv Srbije.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SLUŽBE ČUVAJU SRBE OD HARADINAJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track