VULIN: Bilo bi lakše da su se vođe drugih naroda vodili Vučićevim primerom

Izjava pravedno posluša i sasluša

VULIN: Bilo bi lakše da su se vođe drugih naroda vodili Vučićevim primerom

Politika -
Kamo sreće da vođe drugih naroda hoće da pođu primerom praštanja i pomirenja, eto nama mira za života, mira na Balkanu, poručio je Vulin na obeležavanju dana stradanja Srba u Podrinju

BRATUNAC - Mrtvi ne daju živima da lažu i da zaborave, a pre nego što se odbije najhrabrija ponuda srpskog vođe, kakva je dobijena od predsednika vlade Aleksandra Vučića, bilo bi pravedno da se sasluša i posluša, pognu glave i da se pođe njegovim primerom, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

On je zapitao koliko stotina hiljada pobijenih, poklanih i proteranih Srba treba da padne, pa da se već jednom neko izvini u Jasenovcu, Jadovnu i Bratuncu.

"Kamo sreće da vođe drugih naroda hoće da pođu primerom praštanja i pomirenja, eto nama mira za života, mira na Balkanu", poručio je Vulin na obeležavanju dana stradanja Srba u Podrinju.

On je naglasio da je istina da ni u jednoj svetoj knjizi nije zapisano postojanje islamske države, ali jeste u islamskoj deklaraciji i da je istina da ni u jednoj svetoj knjizi nije zapisano da se hrišćanske glave imaju odsecati, a istina je da je prva odsečena glava ne u Siriji, ne u Avganistanu ni u Iraku, već ovde, pred očima čitavog sveta, koji je okretao pogled i tražio istinu koja će opravdati stvaranje novih država, komadanje i bombardovanje.

"Prvu hrišćansku, srpsku odsečenu glavu, glavu Dragana Popovića, podiglo je zlo baš ovde, da čitav svet vidi šta je put džihada, zla i mržnje.

Svet je tada okrenuo glavu, nije gledao iskopanim očima Slobodana Ilića kakva je poruka koja se upućuje. Neka sada svet pogleda i vidi", poručio je Vulin.

Prema njegovim rečima, pre nego što se narodu Jasenovca, Jadovna, Bratunca u istoj reči sa čestitim imenom doda reč genocid, reč koja nije stavljena onima koji su Jasenovac, Jadovno i Bratunac napravili, bilo bi pravedno da se kaže zašto su iskopane oči sudije Slobodana Ilića nedostojne osude i nedostojne kazne.

"Mudro bi bilo da nam kažete koliko stotina hiljada pobijenih, poklanih i proteranih Srba treba da padne, pa da se već jednom neko izvini u Jasenovcu, Jadovnu i Bratuncu, koliko stotina hiljada Srba mora da umre u vekovima iza i ispred nas, da vođa nekog drugog naroda u nekoj molitvi poklekne i kaže Srbima - oprostite za grehe mojih otaca i moje braće", zapitao je Vulin.

On je dodao da će se u danima koji su pred nama desiti velike, presudne stvari, koje će govoriti i o starim prijateljstvima i o novim nadama i da jednu stvar ponosno kaže - "Republika Srbija i Republika Srpska nemaju nikog bližeg, ni prečeg jedni drugima.

Šta god se bude dešavalo u danima koji su pred nama, kakva god rezolucija bude usvojena ili neusvojena, Srbija će biti uz Republiku Srpsku. Ujedinjeni mi stojimo", poručio je Vulin.

Parastos i pomen ubijenim i poginulim Srbima održan je na gradskom groblju u Bratuncu, a vence i cveće na spomen-krst stradalim Srbima u Podrinju položili su predsednik RS Milorad Dodik, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, delegacija Skupštine Republike Srpske, izaslanik predsednika Predsedništva BiH, i mnoge druge visoke državne i verske delegacije.

Dan stradanja Srba u Podrinju obeležen je u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Na području Bratunca, Srebrenice, Zvornika, Skelana, Milića, Vlasenice, Osmaka i šireg područja srednjeg Podrinja i Birča, u toku odbrambeno-otadžbinskog rata, nastradalo je 3.500 Srba, a bez jednog ili oba roditelja ostalo je 800 dece, a oko 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track