Vulin: Priština nespremna da preuzme odgovornost
Foto: Fonet

Pregovori

Vulin: Priština nespremna da preuzme odgovornost

Politika -
Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin ocenio je da je srpska delegacija u Briselu pokazala sposobnost da se bori dokle god se ne približimo najboljem rešenju za Srbe na KiM

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin ocenio je danas da je srpska delegacija u Briselu pokazala sposobnost da se bori dokle god se ne približimo najboljem rešenju za Srbe na KiM i dodao da odbijanje Prištine da formira Sud za ratne zločine pokazuje da su kosovske vlasti nespremne da preuzmu odgovornost za sve što su radile godinama.

"Ponosan sam na državnu delegaciju u Briselu u poslednjoj rundi razgovora. Premijer Vučić je još jednom pokazao da nije čovek kojeg možete da ucenjujete i da vršite pritisak, a da on uradi bilo šta što nije u interesu srpskog naroda", rekao je Vulin novinarima.On je dodao da očekuje da će se srpska delegacija i ubuduće tako ponašati, kao i da je najbolja garancija srpskom narodu što imamo "takvog premijera" i sposobnost da se borimo i budemo uporni dokle god ne budemo najbliže najboljem rešenju za Srbe na KiM.

On je istakao i da odbijanje da se formira Specijalni sud u Prištini govori koliko su vlasti na Kosovu nespremne da preuzmu odgovornost za sve što su radile godinama."Oni ne žele da izađu u susret, ali ne Srbima, jer ovo nije priča o Srbima, ovo je priča o ljudskim pravima i poštovanju elementarnih pravila po kojima kad izvršite zločin, morate da odgovarate za njega", ocenio je Vulin.Prema njegovim rečima, Priština bez velikih pritisaka nije u stanju da uradi ono što je obećala i ono što je normalno.

Srbija, dodao je Vulin, sudi i sudiće za ratne zločine bez obzira na nacionalnost i upitao zašto u Prištini smatraju da je ustupak suditi za ratne zločine."Suditi za ratne zločine nije ustupak bilo kome, posebno ne Srbima. To je civilizacijska tekovina. Ako to nisu u stanju da razumeju i urade, onda moraju ozbiljno da se zamisle gde žive", rekao je Vulin i dodao da je taj Sud dobrodošao, iako zakasneo.

Na pitanje da li je za Srbiju bolje da taj sud formira Savet bezbednosti UN, Vulin je rekao da se Srbija time ne bavi i da je manje važno na koji će način sud biti formiran."Najvažnije je da se specijalni sud uspostavi i da neko konacno odgovara za sve pobijene i prognane Srbe sa KiM", rekao je Vulin.

On je dodao i da ne veruje da je kosovsko društvo baš toliko demokratsko da dva dnevna lista i demonstracije mogu da promene zvaničnu politiku."Postoji, međutim, podsticanje javnosti da bude opravdanje da vlast nešto ne uradi, to su igre njihovih političara. Srbija ne igra igre i očekujemo da se i ostali tako ponašaju", zaključio je Vulin. Vulin je danas sa mališanima sa Kosova i Metohije obišao Zoološki vrt.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja