VULIN: Srbija nije logor, nikoga mi u žicu nećemo staviti!
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Ne gradi se nikakav centar za migrante

VULIN: Srbija nije logor, nikoga mi u žicu nećemo staviti!

Politika -
Niko to od nas nije tražio. Niko nije tražio da pravimo logore za migrante i da ih sprečavamo da se negde kreću, istakao je ministar

BEOGRAD - U Srbiji se ne gradi, niti će se graditi nikakav trajni centar za migrante jer Srbija nije koncentracioni logor da bi zadržavala ljude koji ne žele kod nas da ostanu, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

"Država Srbija nije koncentracioni logor i nikog na silu neće zadržati ovde", rekao je Vulin novinarima prilikom otvaranju senzorne sobe namenjene deci i omladini sa poremećajem senzorne integracije u Domu Dragutin Filipović Jusa, čiju izgradnju je finansirala Elektroprivreda Srbije (EPS).

"Nikoga mi u žicu nećemo staviti i niko to od nas nije tražio. Niko nije tražio da pravimo logore za migrante i da ih sprečavamo da se negde kreću", istakao je Vulin i dodao da se Srbija ponaša u skladu sa najvišim međunarodnim standardima i da smo pokazali da smo humana država. Komentarišući pojedine navode da je EU razmišljala da se u Srbiji izgradi prihvatni centar za 400.000 migranata, Vulin je rekao da "to niko od nas nije tražio, niti smo mi to kome nudili, a i da je tražio, Srbija to nikad ne bi mogla da prihvati".

Vulin je istakao da Srbija neće uskratiti bilo kakvo ljudsko pravo bilo kome i dodao da ti ljudi imaju pravo da se kreću, da uđu i izađu iz zemlje. "Ne možemo na silu njih da zadržimo u Srbiji, ako oni ne žele tu da ostanu. Nećemo mi ovde praviti logore za ljude koji nisu došli da žive u Srbiji. Oni žele da idu negde drugo i to je njihovo pravo", istakao je Vulin. Ministar je ukazao da bi sve drugo bilo brutalno kršenje ljudskih prava migranata i dodao da je druga stvar kako će se dalje prema migrantima odnositi te zemlje u koje su se oni zaputili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track