VULIN: Velika Albanija treba da plaši Evropu
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Reagujte na bujanje albanskog šovinizma

VULIN: Velika Albanija treba da plaši Evropu

Politika -
Zamislite da se parola jedan narod, jedna zemlja, jedan san čula u Beogradu ili Banjaluci, kazao je ministar

BEOGRAD - Ministar za rad Aleksandar Vulin zatražio je od međunarodne zajednice da reaguje na bujanje albanskog šovinizma koje može da izazove strah na Balkanu.

Vulin je, reagujući na jučerašnju zajedničku sednicu vlada Albanije i Kosova "Jedan narod, jedna zemlja, jedan san" u Tirani, kazao da od međunarodne zajednice zahteva da kosovsku vladu tretira isto kao i srpsku i da reaguje na "bujanje šovinizma".

"Juče smo bili svedoci bujanja nekažnjenog albanskog šovinizma. Stvaranje 'Velike Albanije' je nešto što plaši Srbe, ali bi trebalo da plaši celu Evropu. Zamislite da se parola 'jedan narod, jedna zemlja, jedan san' čula u Beogradu ili Banjaluci", kazao je Vulin.

Ministar je nakon polaganja venaca na spomenik deci poginuloj tokom bombardovanja 1999. godine u Beogradu, novinarima kazao da Srbija neće mirno gledati kako se pravi "Velika Albanija" i da je to nerealno očekivati od Srbije. "Vlada u kojoj nema Srba je napravila sastanak s drugom vladom koja je rekla 'Zadovoljni smo, imamo san da na našem prostoru živi jedan narod u jednoj zemlji'. Ako je jedan narod, onda nema Srba, Goranaca, Aškalija, Roma, Egipćana, onda nema nikog osim jednog naroda. To u 21. veku Evropa ne bi smela da pomisli da je moguće", kazao je Vulin.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je juče da je potpisivanjem sporazuma Albanije i Kosova u Tirani izvršeno "nacionalno ujedinjenje preko Evropske unije". Rama je rekao da taj sporazumi obuhvataju bezbednost, kulturu i poljoprivredu. Rama je naveo da tokom leta kosovski Albanci neće čekati u redu na graničnim prelazima s Albanijom, već će to biti formalna kontrola nalik na granice EU i najavio otvaranje zajedničkog konzulata Albanije i Kosova u Milanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track