ZAPADNOBALKANSKA ŠESTORKA: Dačić danas u Rimu sa ministrima spoljnih poslova
Foto: Marina Lopičić

Neformalni sastanak

ZAPADNOBALKANSKA ŠESTORKA: Dačić danas u Rimu sa ministrima spoljnih poslova

Politika -

RIM/BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić učestvovaće danas u Rimu na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Zapadnobalkanske šestorke, na poziv italijanskog ministra inostranih poslova Anđelina Alfana.

Sastanak je jedan od pripremnih skupova na visokom nivou za predstojeći Samit o Zapadnom Balkanu, koji će u okviru Berlinskog procesa biti održan u Trstu, 12. jula 2017. godine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Prema planu domaćina, sastanak u Rimu prevashodno treba da omogući da ministri spoljnih poslova sa Zapadnog Balkana razmotre regionalni politički kontekst do održavanja samita u Trstu, budućnost samog Berlinskog procesa, kao i presek do sada postignutog u ciljevima koji su usaglašeni na prethodnim Samitima.

Berlinski proces pokrenut je sastankom premijera, ministara spoljnih poslova i ekonomije zapadnobalkanske šestorke na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel u avgustu 2014.

Cilj sastanka je bio postizanje zajedničkog dogovora o jačanju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu i utvrđivanje četvorogodišnjeg okvira (2014 - 2018) za rešavanje preostalih otvorenih pitanja u regionu.

Od tada pa do danas, održana su još dva samita o Zapadnom Balkanu na premijerskom nivou u okviru Berlinskog procesa (u Beču 2015. godine i u Parizu 2016. godine).

Berlinski proces dao je specifičan impuls jačanju saradnje u regionu Zapadnog Balkana, pre svega kada je reč o usaglašavanju regionalnih projekata u oblasti infrastrukture i energetike a najvidljiviji rezultat dosadašnje saradnje je osnivanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track