SASTANAK U BRISELU VUČIĆ: Ovo je bio dobar dan za razgovor!

Okončana još jedna runda dijaloga Beograd-Priština

SASTANAK U BRISELU VUČIĆ: Ovo je bio dobar dan za razgovor!

Politika -
Premijer je kazao da je bilo reči o velikom broju pitanja i da je u nekim od njih došlo do približavanja stavova, kao i da će radne grupe nastaviti da rade na pripremi sledeće runde dijaloga koja će se održati u maju

BRISEL - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras nakon nove runde dijaloga o normalizaciji odnosa sa predstavnicima Prištine da su razgovori protekli u konstruktivoj atmosferi i da je ostvaren skroman napredak. On je sledeću rundu najavio za maj.

"Ovo je bio dobar dan za razgovor", rekao je Vučić nakon gotovo četvorosatne runde razgovora u kabinetu visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU Federike Mogerini.

On je kazao da je konkretan napredak ostvaren samo kada je reč o otvaranju dva nova prelaza na administrativnoj liniji.

"Jedan od tih prelaza će biti prema Raškoj, a drugi u opštini Medveđa", objasnio je Vučić dodajući da je otvaranje jednog od prelaza tražila beogradska strana, a drugog prištinska.

Premijer je kazao da je večeras bilo reči o velikom broju pitanja i da je u nekim od njih došlo do približavanja stavova, kao i da će radne grupe nastaviti da rade na pripremi sledeće runde dijaloga koja će se održati u maju.

"Pokušaćemo da nađemo neki zajednički teren", rekao je Vučić.

On je kazao da je bilo reči o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), ali da tu, nažalost, nije nađen zajednički jezik.

Sem toga, dodao je, pričalo se i o energetici, telekomunikacijama i primeni dogovora o civilnoj zaštiti.

"Postigli smo dogovor da se zaustavi privatizacija firmi na severu Kosova, a u sklopu razgovora o povratku srpskih poslanika u kosovsku skupštinu", rekao je Vučić.

Govoreći o problemu energetike, kazao je da je prištinska strana priznala da se jezero Gazivode većim delom nalazi na teritoriji centralne Srbije.

Kosovski premijer Isa Mustafa je, nakon ove runde dijaloga, kazao da će predstavnici Srba sa severa Kosova od sada biti uključeni u proces privatizacije.

"To je njihova želja i to im treba omogućiti, ali uz puno poštovanje kosovskih zakona", poručio je Mustafa.

On je ukazao da će radne grupe sledećih dana nastaviti razgovor u vezi sa formiranjem ZSO.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track