ZAVRŠENI DANI SRPSKE U SRBIJI: Srbija oslonac u očuvanju Dejtona
Foto: Tanjug

Nema preglasavanja

ZAVRŠENI DANI SRPSKE U SRBIJI: Srbija oslonac u očuvanju Dejtona

Politika -
Potpredsednica Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić poručila je Srbija oslonac RS u očuvanju ustavno-pravnog poretka koji je dobila Dejtonskim mirovnim sporazumom

BEOGRAD - U Beogradu je večeras zatvorena manifestacija "Dani Srpske u Srbiji", a potpredsednica Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić poručila je Srbija oslonac RS u očuvanju ustavno-pravnog poretka koji je dobila Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Golić, koja je i ministarka za prostorno uredenje, građevinarstvo i ekologiju RS, istakla je i da je u toku borba za očuvanje srpskog naroda u RS i BiH, i izrazila nadu da uskoro neće postojati granice između Srbije i Republike Srpske.

"Još uvek su na delu stalne težnje za promenu Dejtonskog sporazuma, koje bi imale za cilj smanjenje ustavnih nadležnosti koje su Dejtonskim sporazumom pripale RS. Srbija je oslonac RS u njenoj želji da očuva ustavno-pravni poredak koji je dobila Dejtonskim mirovnim sporazumom", rekla je ona u Beogradskom dramskom pozorištu.

Kako je istakla, RS vodi "izuzetno tešku političku borbu" za održanje referenduma.

"Nastavljamo tu borbu u kojoj ne želimo i nećemo dati dalju eroziju institucija RS na uštrb jačanja BIH", naglasila je Golić.

Ona je podsetila i da je Srbija bila oslonac RS prilikom pokušaja da se usvoji Rezolucija o Srebrenici, koja, kako je istakla, ne bi dovela do pomirenja, već do još većih podela.

"Želimo da građani sa obe strane Drine shvate da je to samo granica koja postoji i koja je uspostavljena međunarodnim ugovorima, a mi te granice nemamo. Nadam se da u skorije vreme te granice više neće ni postojati", naglasila je Golić.

Ona je dodala da manifestacije poput "Dana Srpske u Srbiji" povezuju građane s obe strane Drine brojnim kulturnim, sportskim, turističkim i drugim sadržajima.

Učvršćivanju odnosa Srbije i RS doprinosi i izgradnja mosta Ljubovija-Bratunac, kao i zajednički projekti sa ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije o uspostavljanju istih uslova za građevinske radnike pri izgradnji velikih infrastrukturnih projekata, istakla je Golić.

Direktor predstavništva RS u Beogradu Mlađen Cicović rekao je novinarima da je u prethodnih pet dana, koliko je trajala manifestacija, održano 18 manifestacija u šest različitih gradova i izrazio nadu da će se ona proširiti na još četiri grada sledeće godine.

Cilj je, kako je istakao, jačanje saradnje RS i Srbije, povezivanje i učvršćivanje veza "unutar jednog naroda sa obe strane Drine".

Projekat pod nazivom "Dani Srpske u Srbiji " pokrenut je 2013. godine u okviru sporazuma o Specijalnim i paralelnim odnosima RS i Srbije, sa idejom da se Srbiji i njenim građanima predstavi RS i njeni potencijali.

Manifestacija je svečano zatvorena izvođenjem predstave Narodnog pozorišta RS "Mrešćenje šarana", u režiji Egona Savina.

Dačić: Beograd neće prihvatiti preglasavanje pri reviziji Dejtona

BEOGRAD - Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da postoje ideje o reviziji Dejtonskog sporazuma, ali da Srbija neće prihvatiti nikakvu silu ili preglasavanje i braniće Republiku Srpsku, te uticati da srpski narod doprinese regionalnoj stabilnosti.

"Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ima specijalne odnose sa Republikom Srpskom, što je normalno i poštovaće dogovor sva tri naroda i oba entiteta, ali nikakvu silu ili preglasavanje neće prihvatiti i štitiće Republiku Srpsku", rekao je Dačić.

Na tribini o položaju Srbije u međunarodnim odnosima, održanoj na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, Dačić je istakao da je to u skladu sa međunarodnim-pravnim poretkom i dogovorom koji je potpisan prije 20 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track