ŽENEVA: Dačić razgovarao sa Guterešom o problemima izbeglica
Foto: Tanjug

Šef diplomatije

ŽENEVA: Dačić razgovarao sa Guterešom o problemima izbeglica

Politika -
Visoki komesar UN za izbeglice je naglasio spremnost Visokog komesarijata UN da i ubuduće pruža neophodnu pomoć Vladi Republike Srbije na ovom planu, kao i u rešavanju problema interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije

ŽENEVA - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je u Ženevi sa visokim komesarom UN za izbeglice Antonijem Guterešom koga je informisao o položaju i problemima izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Srbiji, kao i više od 200.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije.

Gutereš je naglasio spremnost Visokog komesarijata UN da i ubuduće pruža neophodnu pomoć Vladi Republike Srbije na ovom planu, kao i u rešavanju problema interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, saopštilo je sinoć Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić, koji je sa Guterešom razgovarao nakon govora na 65. zasedanju Izvršnog komiteta Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (VKI UN), zahvalio je na naporima koje su Visoki komesarijat i on lično ulagali kako bi pomogli velikom broju izbeglica nastalih nakon konflikta na prostorima bivše Jugoslavije.

Dačić je, između ostalog, ukazao da je preporuka o prekidu statusa izbeglica iz Hrvatske, koju je Visoki komesarijat UN proglasio početkom aprila 2014. godine, nanela štetu interesima izbeglica, kao i da ne doprinosi stabilnosti u regionu.

Republika Srbija zainteresovana je i spremna da nastavi saradnju sa Visokim komesarijatom UN kako bi se ovo važno humanitarno pitanje trajno rešilo, pre svega, u interesu najugroženijih, navodi se u saopštenju.U vezi sa klauzulom o prestanku izbegličkog statusa, Gutereš je ukazao da je primena klauzule suvereno pravo svake zemlje i da se radi o preporuci čiji se početak predlaže za period posle 2017. godine.

Visoki komesar UN za izbeglice Gutereš izrazio je zahvalnost Srbiji na podršci koju pruža programima i aktivnostima Komesarijata UN, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track