ZORANA, SRUŠI MOJOJ DECI KUĆE, ALI NE DIRAJ SIROTINJU: Nikolić potpisuje zakon!

PO ZAKONU: Predsednik Srbije za Kurir o ilegalnim vikendicama na Savi

ZORANA, SRUŠI MOJOJ DECI KUĆE, ALI NE DIRAJ SIROTINJU: Nikolić potpisuje zakon!

Politika -
SAGLASAN: Nikolić poručio da će potpisati akt zbog koga će biti srušene ilegalno sagrađene vikendice njegovih sinova Radomira i Branislava na obali Save u Beogradu. Grehota je da se poruše domovi hiljada ljudi kojima je to možda jedina imovina, kaže šef države. Vukadinović: Tomislav Nikolić hoće da stavi tačku na špansku seriju zvanu „vikendice“

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je za Kurir da neće sprečavati primenu zakona kojim će se praktično omogućiti rušenje vikendica koje su njegovi sinovi Radomir i Branislav sagradili na Savi. Istovremeno, on traži da se ne diraju kuće siromašnih građana i da se rušenje završi s njegovim objektima.Nikolić će najverovatnije danas potpisati ukaz o Zakonu o ozakonjenju objekata, koji propisuje šta bi od nelegalno sagrađenih objekata trebalo da bude srušeno, a šta legalizovano.U izjavi za Kurir ovim povodom predsednik Srbije odbacuje mogućnost da ne potpiše akt usvojen u Skupštini.- Nisam potpisao jedino onaj zakon za koji sam utvrdio da nije u skladu sa Ustavom. Što se tiče vikendica mojih sinova, molim da se rušenje zaustavi posle njih da ne bi bile srušene hiljade kuća kojima su građani uredili divlje deponije. Onaj ko je izgradio bilo šta u životu ne raduje se rušenju tuđih kuća, posebno kad ne smetaju nikome - kaže predsednik Srbije.Meni je lakoNa našu konstataciju da je upitno da li tako nešto može da bude urađeno po zakonu, Nikolić odgovara:- Ne znam da li može po zakonu. Ali ako je zakon napravljen tako da budu srušene, grehota je da se zbog njih poruše kuće hiljada ljudi. Možda im je to jedina imovina u životu. Meni nije - poručio je Nikolić.Podsetimo, sinovi šefa države Radomir i Branislav Nikolić sazidali su sojenice na obali Save, u blizini novobeogradskog naselja Blok 45. Objekti se vode na njihovo ime, a sagrađene su pre nego što je Nikolić postao predsednik države. Kuća Radomira Nikolića je sagrađena na tri parcele i ima više od 100 kvadrata, dok mu je prvi komšija brat Branislav s kućom na sprat i potkrovljem, koja u osnovi ima 54 kvadratna metra. U blizini je i vikendica Filipa Bačevića, sina Milana Bačevića, aktuelnog ambasadora Srbije u Kini, koji je tast Branislava Nikolića.Oštre kritike opozicijeUpravo zbog ovih zdanja prošle nedelje se i digla velika prašina, kad je obelodanjen Predlog Zakona o ozakonjenju objekata, koji je predložilo Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture na čijem je čelu Zorana Mihajlović. Opozicija je kritikovala ovakvo zakonsko rešenje, tvrdeći da se njime direktno štite vikendice predsednikovih sinova. Mihajlovićeva je to demantovala, objasnivši da se to odnosi samo na drugu zonu zaštite i samo na nacionalne parkove.Ona juče nije htela da komentariše Nikolićevu izjavu. Tim povodom ranije je rekla da je zakon jednak za sve.Politički analitičar Ðorđe Vukadinović ocenjuje da predsednik Srbije ovakvom porukom nastoji da prekine prozivke medija zbog spornih vikendica.- Zakon treba da važi za sve, nosioce državnih funkcija, kako za bogate, tako i siromašne, a ako se i pravi presedan, slažem se da treba da ide naruku siromašnima. U stvarnosti to tako ne izgleda. Očigledna je Nikolićeva namera da se stavi tačka na špansku seriju zvanu „vikendice“ - kaže Vukadinović.

EFEKTI ZAKONA Ko će sve biti pogođen UDAR NA DIVLJU GRADNJU U NACIONALNIM PARKOVIMAZakon o ozakonjenju objekata Skupština Srbije usvojila je u petak. Kako su objasnili predlagači, njegov cilj je jeftinija i jednostavnija legalizacija nelegalno izgrađenih objekata. Njime je predviđeno da nijedan objekat koji se nalazi u zaštitnom pojasu vodotokova, puta, dalekovoda i poletno-sletne staze ne može da bude ozakonjen. Od rušenja neće biti zaštićeni ni objekti u nacionalnim parkovima prve zone zaštite, a već su na udaru objekti na Perućcu i Tari, dok su sledeće na redu i kuće na Kopaoniku.Dozvoljeno je da ostanu samo kuće i vikendice koje su u drugoj zoni zaštite. Kad je reč o jezerima i rekama, druga zona počinje na kilometar od obale. Inače, oko 700.000 vlasnika podnelo je zahtev za legalizaciju.

ReagovanjaRasim Ljajić, SDPSDOBAR ZAKONMi smo glasali o zakonu na sednici Vlade, usvojili ga i to znači da je zakon dobar i da predsednik treba da ga potpiše.Veroljub Arsić, SNSZAKON JE ZA SVE ISTINe znam za te vikendice predsednikovih sinova. Zakon je za sve isti, prema tome, predsednik ni u jednom trenutku nije zloupotrebio predsednička ovlašćenja i potpisaće ukaz o zakonu.Borislav Stefanović, DSBIO BI SKANDAL DA NE POTPIŠEZakon mora da se primenjuje, a najviše na one koji zakone donose i koje su građani birali. Bio bi prvoklasan skandal kad predsednik ne bi hteo da potpiše ukaz o određenom zakonu iz ličnih razloga. On je svestan da bi to bio dovoljan razlog za njegov opoziv.Sanda Rašković Ivić, DSSTOMO, NE POTPISUJNije dobro kad se u politici bilo ko rukovodi isključivo i samo ličnim stvarima. Politika je stvar ideologije i odbrane principa. Smatram da ne treba potpisivati taj zakon jer nije dobar i pruža velike koruptivne mogućnosti.Konstantin Samofalov, SDSZLOUPOTREBA ZAKONAPatetična predsednikova izjava govori da je predsednik u stanju da zloupotrebljava zakone kako bi demagogijom i patetikom zamaglio činjenicu da su pomenute vikendice izgrađene ilegalno i na vodozaštićenom području.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track