100.000 komada rasada godišnje: Radovanovići  rade u plasteniku uz muziku!
Foto: Milen đorđević

Počeli sa samo 200 sadnica

100.000 komada rasada godišnje: Radovanovići rade u plasteniku uz muziku!

Srbija -
Jedan od težih poslova u procesu proizvodnje je taj i što noću do tri-četiri puta mora da se loži vatra kako bi se održavala potrebna temperatura
1 / 14 Foto: Milen đorđević

BLACE - Porodica Radovanović iz Blaca spada u red najvećih proizvođača rasada povrća i cveća u Topličkom okrugu. Ovim poslom bave se više od dve decenije i u svojim plastenicima godišnje proizvedu i do 100. 000 komada rasada.

Ovu proizvodnju najpre su započeli najstariji članovi porodice Radovanović, Dobrila i Dragoslav, sa skromnih 200 sadnica na prostoru od samo pet metara pod plastenikom.

- Rasad povrća i cveća suprug i ja smo počeli da proizvodimo pre dve decenije u pet metara plastenika. Kasnije, kada se sin Nenad oženio, polako smo počeli da širimo proizvodnju, tako da danas proizvedemo i do 100.000 biljaka godišnje na površini od 600 kvadratnih metara pod plastenicima, kaže Dobrila Radovanović, dodajući da posla u plastenicima ima dosta.

Njen suprug Dragoslav pojašnjava da od sadnje do prodaje ima mnogo poslova koje treba obaviti.- Nije lako ali kada se nešto radi sa ljubavlju i voljom, onda to i nije težak posao, kaže Dragoslav dodajući da je jedan od težih poslova u procesu proizvodnje i taj što noću i do tri – četiri puta mora da se loži vatra kako bi se održavala potrebna temperatura u plastenicima.

Ova porodica proizvodi širok asortiman povrtarskog rasada ali i više vrsta cveća, koje, kada za to dođe vreme, prodaju na pijacama ali i kući. Kako nam je pojasnila Zorica Radovanović, najtraženije su petunije sa krupnim i sitnim cvetom i viseće muškatle ali je potražnja i za ostalim cvećem velika. Posla u plastenicima ima dosta. Vremenski traju oko šest meseci uključujući i prodaju ali ova porodica se organizovala na pravi način, pa se čini da sve to sa lakoćom uradi.

Radovanovići su odskora počeli da se bave i ovčarstvom i u svom stočnom fondu imaju stado ovaca rase il de france, koje je jedino umatičeno stado ovaca na teritoriji opštine Blace, pa su samim tim oni i jedini na teritoriji ove opštine koji su uspeli da ostvare pravo na subvencije.

-Veoma smo zadovoljni ovom rasom jer jaganjci veoma brzo napreduju i za tri meseca dostižu kilažu i do 35 kilograma-kaže Nenad Radovanović i dodaje da pored proizvodnje rasadnog materijala i gajenja ovaca imaju i strugaru. Sve poslove stižemo da obavimo na vreme. Velika smo porodica ima nas sedmoro, niko od nas nigde nije zaposlen pa moramo nečim da se bavimo, kaže Nenad, ponosni otac troje mališana Marije, Anice i Marka.

Najmlađi Radovanovići Marija, Anica i Marko su talentovani muzičari i kažu da bi kad poradstu želeli da se bave muzikom.Marija Radovanović svira klavir, ide u šesti razred osnovne škole i četvrta je godina muzičke škole. Anica svira harmoniku i najmlađi je učenik muzičke škole, dok najmlađi Marko ima šest godina i tek počinje da uči da svira harmoniku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track