KOSOVSKA MITROVICA: Počinje obnova mosta na Ibru
Foto: Beta

Uklanja se Park mira

KOSOVSKA MITROVICA: Počinje obnova mosta na Ibru

Srbija -
Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić rekao je da će most biti ograđen i zatvoren građevinskim betonskim blokovima sa jedne i druge strane, kako bi počela njegova obnova koja bi trebalo da traje do jula 2016. godine

BEOGRAD - Park mira na mostu preko reke Ibar koja Kosovsku Mitrovicu deli na srpski i albanski deo, biće uklonjen u četvrtak 15. oktobra i umesto njega će biti postavljene betonske ograde, jer počinju radovi na obnovi mosta za saobraćaj.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić rekao je da će most biti ograđen i zatvoren građevinskim betonskim blokovima sa jedne i druge strane, kako bi počela njegova obnova koja bi trebalo da traje do jula 2016. godine. On je podsetio da je odluka o obnovi saobraćaja na mostu doneta na osnovu sporazuma o slobodi kretanja koji su 25. avgusta u Briselu postigli premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa.

"Tim sporazumom previđeno je i da se ulica Kralja Petra u istom roku pretvori u pešačku zonu, a Skupština Severne Mitrovice odlučila je da se ulica Oslobođenja - od Telekoma do Tri solitera, poprečno od mosta, zatvori za saobraćaj", rekao je Rakić.

Prema Rakićevim rečima, Skupština je tu odluku donela pre sedam, osam meseci, i ekipe rade na uređenju te saobraćajnice. On je ;izrazio očekivanje da će ta odluka odbornika biti poštovana i da neće biti prirtisaka da se one menjaju. Gradonačelnik južnog dela grada Agim Bahtiri rekao je ranije da će glavni most u Mitrovici biti kompletno obnovljen do juna i imaće dve kružne raskrsnice, južno i severno gde će se nalaziti dečja igrališta.

Prema njegovim rečima, po završetku radova most će omogućiti slobodno kretanje pešaka, bicikala i svih motornih vozila. Most na Ibru bio je od 2011. godine zatvoren za saobraćaj. Barikada na tom mostu, bila je jedna od ;najvećih na severu Kosova koju su Srbi podigli da bi se usprotivili prisustvu kosovskih institucija. Barikada je postavljena između ostalog i zato što je most ;bio poprište na stotine sukoba i incidenata između Srba i Albanaca.

U junu 2014. godine barikada je uklonjena, a predstavnici lokalnih vlasti severne Mitrovice i Kancelarije za Kosovo i Metohiju su na tom mestu, par sati kasnije, podigli Park mira. Saobraćaj između severnog, većinski srpskog, i južnog albanskog dela grada bez obzira na barikade odvijao se nesmetano preko druga dva mosta.

U Zaključcima Radne grupe za slobodu kretanja koje je objavila Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi se da su obe strane od EU "zatražile da revitalizuje most i njegovo okruženje u skladu sa preporukama tehničke procene i na osnovu arhitektonskog projekta od 29. juna 2015. godine". Izvođač radova će 15. oktobra 2015. godine zatvoriti obe strane mosta nepokretnim bankinama i građevinskim ogradama, a dok traju radovi pristup građevinskoj lokaciji biće omogućen južnim putem.

U skladu sa istim rasporedom, Opština će preurediti glavnu ulicu Kralja Petra i do leta je pretvoriti u pešačku zonu. "Radna grupa će zajedno sa oba gradonačelnika tokom procesa revitalizacije redovno pratiti i preispitivati preovlađujuće političke i bezbednosne uslove u opštinama", predviđeno je sporazumom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track